PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 09:55

JAV ir Pietų Korėja pradėjo bendras karines pratybas

Pasaulis

JAV ir Pietų Korėjos bendros pratybos. Youtube stopkadras

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


314436

JAV ir Pietų Korėjos ginkluotosios pajėgos pradėjo savo kasmetines dideles karines pratybas, skirtas Šiaurės Korėjai atgrasyti. Iki rugpjūčio 29 d. truksiančiose pratybose kodiniu pavadinimu „Ulchi Freedom Shield“, pasak Pietų Korėjos valstybinės naujienų agentūros „Yonhap“, dalyvauja 19 000 pietų korėjiečių karių. Pratybos, be kita ko, apima kompiuterinį modeliavimą ir manevrus lauke.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija karines pratybas sekmadienį pavadino „provokacinėmis karo pratybomis“ ir „branduolinio karo preliudija“. Praeityje Pchenjanas ne kartą grasino griežtomis atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV ir Pietų Korėjos pratybų. Vašingtonas ir Seulas atmeta Pchenjano kaltinimus, esą manevrais rengiamasi puolimui.

Šiaurės Korėja per praėjusius dvejus metus smarkiai išplėtė savo raketų bandymus ir sugriežtino savo retoriką JAV ir Pietų Korėjos atžvilgiu. Kartu šalis sustiprino savo karinį bendradarbiavimą su Rusija. Diktatorius Kim Jong Unas ne kartą ragino stiprinti pasirengimą karui.

Korėjos pusiasalis padalytas nuo Korėjos karo (1950–53). Abi šalis skiria demilitarizuota zona. Iki šiandien abi Korėjos nėra pasirašiusios bendros taikos sutarties.