PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 23 d. 18:17

G7 šalys susitarė dėl 50 mlrd. dolerių kredito Ukrainai

Pasaulis

JAV doleriai / Pixabay

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


325555

Didžiojo septyneto (G7) šalys, JAV duomenimis, suteiks Ukrainai 50 mlrd. dolerių (46 mlrd. eurų) kreditą – už kurį netiesiogiai mokės Rusija. Kreditas bus finansuojamas iš palūkanų, gautų už įšaldytą Rusijos turtą. Partnerės susitarė dėl atitinkamų detalių, sakė JAV vyriausybės atstovas. Oficialus G7 valstybių pareiškimas gali būti paskelbtas dar trečiadienį.

Tai kreditas, dėl kurios G7 šalys ir Europos Sąjungos (ES) atstovai apsisprendė birželį vykusiame viršūnių susitikime. Tačiau pastaruoju metu derybose dar teko įveikti kai kurias kliūtis – pirmiausiai turint omenyje ES sankcijų taisykles. JAV vyriausybė dabar pažymėjo, kad rastas būdas susitarti dėl kredito Briuseliui nekeičiant savo sankcijų taisyklių.

JAV nori prie kredito prisidėti 20 mlrd. dolerių. Tai jau pirmadienį paskelbė JAV iždo kanclerė Janet Yellen. Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris Niujorke sakė, kad ES įlies 18 mlrd. eurų. Tai taip pat yra apie 20 mlrd. dolerių. Likusius 10 mlrd. skirs Didžioji Britanija, Japonija ir Kanada.