REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 5 d. 20:20

JAV atideda karines pratybas su Sakartvelu dėl įtemptų ryšių

Pasaulis

Asociatyvi pexels.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308075

Pentagonas penktadienį pranešė, kad dėl įtemptų santykių su Tbilisiu Jungtinės Valstijos neribotam laikui atideda didelio masto karines pratybas su Sakartvelu.

Jungtinės Valstijos „neribotam laikui atideda šią pratybų „NOBLE PARTNER“ dalį Sakartvele“, numatytą liepos 25–rugpjūčio 6 dienomis, sakoma Pentagono pareiškime.

Sprendimas buvo priimtas dėl „melagingų kartvelų vyriausybės kaltinimų“, kad Jungtinės Valstijos spaudžia Tbilisį „atidaryti antrąjį frontą prieš Rusiją, kad sumažintų spaudimą Ukrainai, ir dėl dalyvavimo dviejuose bandymuose įvykdyti perversmą prieš valdančiąją partiją“.

„Todėl Jungtinių Valstijų vyriausybė nusprendė, kad dabar netinkamas laikas rengti didelio masto karines pratybas Sakarvele“, – sakoma tame pareiškime.

Pareiškimas paskelbtas atvėsus santykiams su Tbilisiu po to, kai jis priėmė įstatymą dėl užsienio įtakos, primenantį Rusijos teisės aktus. Dėl šio įstatymo, kuriuo siekiama slopinti opozicijos grupes, Sakarvele kilo masiniai protestai.

Gegužę Jungtinės Valstijos įvedė naujus vizų apribojimus „asmenims, kurie yra atsakingi už demokratijos Sakartvele žlugdymą arba prisideda prie to“ ir pareiškė, kad peržiūri savo santykius su šia šalimi.

Pastaruoju metu Sakartvelo valdančioji partija vis dažniau kaltinama tuo, kad šalį išvedė iš narystės Europos Sąjungos kelio ir sugrąžino šalį į Rusijos įtakos sferą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA