PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugsėjo 26 d. 07:46

Jaunimo įdarbinimo programa „Jaunimo vasara“ pavyko geriau, nei tikėtasi

Marijampolė

mmm.lt nuotr.

Aistė UckutėŠaltinis: mmm.lt


320583

Moksleivių vasaros atostogų metu vykdyta Marijampolės savivaldybės jaunimo užimtumo vasarą ir integracijos į darbo rinką programa. Tai buvo pirmą kartą siūloma programa, skirta dirbti norintiems jaunuoliams, jų sėkmingai integracijai į darbo rinką, ateities pasirinkimams. Programa sulaukė didelio dėmesio.

Šią vasarą pirmą kartą savivaldybėje buvo vykdoma jaunimo įdarbinimo programa „Jaunimo vasara“. Marijampolės savivaldybės vicemerė Agnė Pavelčikienė pasakoja, kaip šis projektas atsirado ir kodėl buvo nuspręsta, kad jo Marijampolėje reikia.

Jaunimo užimtumas vasarą – ne naujovė. Kitos savivaldybės jau kuris laikas tą turi, o „mūsų savivaldybėje to nebuvo“. Pasak A. Pavelčkienės, buvo noras turėti tokią programą, kad jaunimas galėtų įgauti patirties, iš vidaus pamatyti procesus, kas jų laukia pabaigus mokyklą. „Gal darbas padės apsispręsti kokią specialybę ir studijas pasirinkti“, – sako Marijampolės savivaldybės vicemerė.

Jos teigimu, šiame projekte matyta dviguba nauda – ir jaunimui, ir darbdaviams. Vasaros metu daug darbuotojų atostogauja, todėl moksleiviai juos gali pakeisti. A. Pavelčikienė džiaugiasi, kad po pavienių bendravimų su darbdaviais, vaikai yra labiau motyvuoti.

„Programa galėjo finansuoti tik už tris vaikus, tačiau girdėjome, jog kai kurios įstaigos priėmė net iki dešimties vaikų“, – pasakoja vicemerė. Šiai programai savivaldybės biudžete buvo numatyta 20 tūkstančių eurų. Planuota, kad minimaliai 21 vaikas galės pasinaudoti šiuo pasiūlymu, tačiau pavyko priimti daugiau – 29 vaikai pasinaudojo šia galimybe.

A. Pavelčikienės teigimu, moksleiviams skirtą atlygį finansavo savivaldybė ir darbdaviai. „Savivaldybė dengė 470 eurų už visą darbo krūvį, visą darbo mėnesį.“, – įvardino vicemerė.

Dvyliktokė Kamilė sako, kad dalyvauti šioje programoje nusprendė, nes praktika – nuostabus dalykas, o įgytos žinios bus naudingos gyvenime. Ji dirbo „Lispa“ mokyklos vaikų stovykloje. Šią sritį pasirinkusi moksleivė sako, kad dirbti ją motyvavo ir pinigai, ir įgyjama patirtis. „Manau, abu dalykai yra labai svarbūs jaunuoliui, tačiau patirtis, kurią gavau, buvo tikrai neįkainojama, visam laikui prisiminsiu šį darbą. Kolektyvas taip pat puikus, gera energija, kartočiau“, – mintimis dalinasi Kamilė.

Moksleivė pabrėžia, kad jau iš anksto žinojo, kokioje srityje norėtų dirbti. Jai svarbu veikla, kuri leistų išreikšti save ir teiktų malonumą. „Aš džiaugiuosi savo pasirinkimu, – sako Kamilė ir pataria: – Jeigu išsirinksite tai, ko norite, tai vasarą praleisite prasmingai, susipažinsite su kitais jaunuoliais, kurie turi tokių pačių interesų ir tikslų, kaip ir jūs patys.“

Marijampolės savivaldybės vicemerė sako, kad dabar „iškilo galvosūkis“, ką daryti kitais metais. Minimali alga didėja, todėl svarbu atsižvelgti, ar bus galima didinti šį biudžetą. Pasak Agnė Pavelčikienės, reikės apibendrinti ir išsiaiškinti, kaip programą galima tobulinti, tačiau noras ją tęsti tikrai yra, todėl ir kitais metais moksleiviai galės pildyti paraiškas ir dalyvauti.

Šiais metais registraciją į jaunimo vasaros darbo programą vos per dvi dienas nuo atidarymo pateikė apie penkiasdešimt jaunuolių. Daugiausiai programoje dalyvavusių asmenų gimę 2006 metais. Programoje dalyvavo vienuolika bendrovių, keturios viešosios įstaigos ir dvi biudžetinės įstaigos.