PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 2 d. 08:37

Jaunimo forumas – tarsi įžanga į kitų metų renginius

Kretinga

Jaunimo forumas – tarsi įžanga į kitų metų renginius.

Etaplius.ltŠaltinis: Kretingos rajono savivaldybės inf.


307385

Lietuvos jaunimo sostine Kretinga taps kitąmet, tačiau joje ir dabar vyksta renginių, suburiančių jaunimo organizacijų atstovus, jaunimo politikos formuotojus. Penktadienį surengto forumo apie jaunimo reikalų tarybas (JRT) Europoje dalyviai išgirdo, kaip veikia ir į ką orientuojasi jaunimui atstovaujančios organizacijos Norvegijoje, Estijoje, Portugalijoje ir, žinoma, Lietuvoje, taip pat bene pirmieji sužinojo dalį Lietuvos jaunimo sostinės programos renginių, kuriuos atskleidė Kretingos rajono vicemerė Vaida Jakumienė.

Tyrimą apie jaunimo reikalų tarybas Europoje pristačiusi Agnė Kovalenkaitė, Klaipėdos miesto savivaldybės jaunimo ir bendruomenių reikalų koordinavimo grupės vyriausioji specialistė, pabrėžė, kad Lietuvos jaunimo reikalų tarybų išskirtinumas – glaudus bendradarbiavimas su politikais. Viena iš Portugalijos skirtybių – jaunimo reikalams atstovaujančių tarybų narių amžius – šioje šalyje joms gali priklausyti jauni žmonės iki 35-erių metų. Norvegijos ir Estijos JRT turi savo mentorius, ko Lietuvoje dar nėra. Be to, Norvegijoje už priklausymą šiai institucijai yra numatytas nedidelis užmokestis.

Iš visos Lietuvos suvažiavę jaunimo atstovai ir viešnia iš Estijos pasidalijo savo patirtimi ir iššūkiais dirbant su jaunimu. Jaunimo reikalų tarybas Lietuvoje ir visoje Europoje sieja panašus tikslas – įtraukti jaunimą į sprendimų priėmimo procesą, jaunus žmones užimti, atsižvelgti į jų siūlymus, poreikius ir norus. Tik būdai, kaip tai padaryti, skiriasi. Akcentuota, kad jaunimui vis daugiau laiko praleidžiant socialinėje erdvėje, į ją labiau orientuotis turėtų ir jaunimo darbuotojai. Apskritai dirbantieji su jaunais žmonėmis turi keistis, taikydamiesi prie jų šiandieninių įpročių bei poreikių, patirties semtis iš tarptautinių organizacijų.

Diskusijoje „Kaip išgirsti jaunimo nuomonę 2024 metais?“ dalyvavusi vicemerė V. Jakumienė pabrėžė, kad pagrindinis Kretingos rajono savivaldybės administracijos iššūkis – jaunų žmonių įtraukimas į jaunimo politikos formavimą ir jos įgyvendinimą, jų pasitikėjimo įgijimas.

„Kaip įgyti jaunimo pasitikėjimą? Faktais parodyti, kad jie buvo išgirsti“, – akcentavo vicemerė.

Kretingos rajono savivaldybė stengiasi atsižvelgti į jaunimo poreikius. 2023 m. Kretingoje buvo įsteigtas Atviras jaunimo centras, kuriame per metus apsilankyta per 7000 kartų, su jaunimu penkiose rajono seniūnijose pradėjo dirbti mobili komanda. Buvo išgirstas jaunų kretingiškių noras apšviesti J. Pabrėžos universitetinės gimnazijos sporto aikštyną, atsižvelgta į jų nuomonę įrengiant rampą, taip pat pailgintas Pranciškonų sporto aikštyno apšvietimo laikas. Be to, reaguojant į rajono jaunimo pasisakymus, kad neturi kuo nakties metu grįžti iš Kretingos miesto šventės koncertų, buvo parūpinti 4 autobusai jiems parvežti. Ir tai, kaip sakė V. Jakumienė, tik naujausi pagalbos jaunimui, bendradarbiavimo su juo pavyzdžiai.

Kadangi kitąmet Kretinga taps Lietuvos jaunimo sostine, V. Jakumienė forumo dalyviams atskleidė dalį vyksiančių renginių. Jaunimas jau ir dabar, nelaukiant kitų metų, pasitelkiamas sklaidai apie kitų metų Kretingos miesto titulą. Neseniai būrys Kretingos moksleivių iš S. Daukanto progimnazijos buvo įtrauktas į Savivaldybės surengtą socialinę akciją prieš miesto teršimą reklaminiais skydais tapusiais automobiliais – jaunimas savo poziciją ant stendų, kuriomis buvo „paslėptas“ vienas tokių automobilių, išsakė piešdamas plakatus, jais prašė neteršti kitąmet Lietuvos jaunimo sostine tapsiančio miesto.

O 2025 m. Kretinga, Lietuvos jaunimo sostinė, pakvies į tarptautinius teatro, džiazo festivalius, bus surengti įvairūs forumai, susitikimai su žymiais žmonėmis, jaunimo darbuotojai vyks stažuotis į kitas užsienio šalis. Pažymint Kretingos jaunimui ir visai Kretingai svarbų įvykį, mieste bus įrengtas kalnų dviračių parkas! Numatyta ir daugiau veiklų, apie kurias visuomenė bus informuota vėliau.

Forumą „Jaunimo reikalų tarybos Europoje: gerosios praktikos Lietuvos savivaldybėms“organizavo Kretingos jaunimo reikalų koordinatorė Inga Biliūnaitė-Rušinskė kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe, dalyvavo 30 Jaunimo reikalų agentūros, jaunimo reikalų tarybų, jaunimo politikos atstovų iš Klaipėdos miesto ir rajono, Kretingos, Mažeikių, Pagėgių, Šilalės, Tauragės, Vilniaus, Akmenės, Plungės.