PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Birželio 12 d. 16:56

Lietuvių balsas Europoje: jaunimo pasyvumas EP rinkimuose

Lietuva

Andriaus Ufarto nuotr.

Gytė KuzavinytėŠaltinis: Etaplius.LT


304504

Lietuvos jaunimo aktyvumas šių metų Prezidento rinkimų I ture buvo rekordinis, nes tą dieną balsavo net 49 proc. 18-29 m. amžiaus rinkėjų. Prezidento rinkimų II ture jaunimas prie balsadėžių rinkosi pasyviau – atėjo 36 proc., o Europos Parlamento (EP) rinkimuose balsavo tik 18 proc. balsuoti teisę turinčių piliečių iki 29 m. amžiaus.

Nešališko politikos stebėsenos tinklo, kuriame dalyvauja jauni žmonės iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių, „Žinau, ką renku“ duomenimis, jaunimo aktyvumas rinkimuose tendencingai didėja, tačiau EP rinkimuose rinkosi labai mažai jaunimo atstovų. Vienos iš stebėsenos tinklo mentorių teigimu, tokia situacija gali būti susijusi su mažu EP rinkimų populiarumu Lietuvos visuomenėje ir jaunimo nuostata, kad šie rinkimai išvis nėra tokie aktualūs ar įdomūs jauniems žmonėms, nenorintiems skirti laiko problemoms Europos mastu.

Kokio jaunimo aktyvumo tikimasi LR Seimo rinkimuose šių metų spalį, pašnekovė sakė dar nežinanti, bet augimo tikrai tikisi. Jos nuomone, didesnis jaunimo aktyvumas turėtų būti stebimas ypač dėl to, kad nuo EP iki LR Seimo rinkimų praeis nemažas laiko tarpas, todėl bus praėjęs tam tikras rinkėjų nuovargis. Taip pat gali suveikti artumo faktorius, nes „vietos reikalai aktualesni“, turint omeny, kad Lietuvoje vykstantys rinkimai yra įdomesni negu vykstantys Europos mastu.

Taip pat mentorė pasidalino nuomone dėl išrinktų europarlamentarų iš Lietuvos: jos teigimu, dabartiniai išrinkti EP nariai yra aktyvesni, todėl ir jų dalyvavimas politikoje Europos mastu atrodo daug žadantis.

Pasibaigus rinkiminiam laikotarpiui jaunimas ir visi Lietuvos piliečiai laukia LR Seimo rinkimų, vyksiančių š. m. spalio 13 d. Juose tikimasi ne tik didesnio 18-29 m. amžiaus rinkėjų aktyvumo, bet ir visų kitų amžiaus grupių dalyvių gausos prie balsadėžių.