PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 27 d. 09:46

J. Sullivanas atvyko į Pekiną derybų

Pasaulis

Patarėjas nacionalinio saugumo klausimas J. Sullivan / Scanpix

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS.LT


315555

Aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas antradienį atvyko į Kiniją derybų dėl santykių, kurie per JAV prezidento Joe Bideno kadenciją patyrė rimtų išbandymų.

Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano lėktuvas nusileido Pekino sostinės oro uoste prieš pat 14 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Vaizdo įraše matyti, kad jį ant kilimo ir tūpimo tako pasitiko JAV ambasadorius Kinijoje Nicholas Burnsas.

J. Sullivanas Kinijoje viešės nuo antradienio iki ketvirtadienio. Jis buvo J. Bideno atstovas dažnai iš anksto neskelbtose derybose su Komunistų partijos vyriausiuoju užsienio politikos pareigūnu, kad būtų bandoma suvaldyti didėjančius nesutarimus tarp dviejų galybių.

Jo kelionės tikslas yra palaikyti ryšį, kuris 2022–2023 metais buvo nutrūkęs kone metams ir buvo atkurtas tik per kelis mėnesius. Jokių svarbių pranešimų nesitikima, nors J. Sullivano susitikimai galėtų padėti pagrindą galimam paskutiniam aukščiausiojo lygio susitikimui su Kinijos vadovu Xi Jinpingu prieš J. Bidenui sausį baigiant kadenciją.

J. Sullivanas kalbėsis su užsienio reikalų ministru Wang Yi.

J. Bideno administracija laikosi griežtos pozicijos Kinijos atžvilgiu, laikydama ją strategine konkurente, ribodama jos bendrovių galimybes naudotis pažangiomis technologijomis ir konfrontuodama su kylančia galybe, kuri reiškia pretenzijas į Taivaną ir Pietų Kinijos jūrą.

Jau ir taip atšalę santykiai smarkiai pašlijo po to, kai 2022 metų rugpjūtį Taivane apsilankė tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, aukšto rango JAV įstatymų leidėja. Viltys atkurti ryšius žlugo kitų metų vasarį, kai įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas skriejo per Jungtines Valstijas, o vėliau jį numušė JAV kariuomenė.

2023 metų gegužę įvykusiame J. Sullivano ir Wang Yi susitikime Vienoje abi šalys pradėjo subtilų santykių atkūrimo procesą. Nuo to laiko jie dar du kartus susitiko trečiosiose šalyse, Maltoje ir Tailande. Šią savaitę vyks pirmosios jų derybos Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija šią savaitę pareiškė, kad santykiai su JAV tebėra „kritinėje sankryžoje“. Ji pažymėjo, kad abi šalys kalbasi klimato ir kitais klausimais, tačiau apkaltino JAV, kad jos toliau riboja ir varžo Kiniją.