REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 21 d. 12:03

J. Olekas neatmeta, kad galėtų grįžti į Briuselį vietoj V. Blinkevičiūtės: tai yra vienas variantų

Lietuva

Alfa.lt

Karolis JuršysŠaltinis: ALFA


305960

Kadenciją baigiantis europarlamentaras Juozas Olekas apie savo ateitį Europos Parlamente (EP) kalba miglotai. Vis dėlto paklaustas, kaip realiai vertina savo galimybes grįžti į EP, jeigu Vilija Blinkevičiūtė po Seimo rinkimų nuspręstų užleisti savo vietą, šis pripažino, kad „tai yra vienas iš variantų“.

Kadenciją baigiantis europarlamentaras Juozas Olekas apie savo ateitį Europos Parlamente (EP) kalba miglotai. Vis dėlto paklaustas, kaip realiai vertina savo galimybes grįžti į EP, jeigu Vilija Blinkevičiūtė po Seimo rinkimų nuspręstų užleisti savo vietą, šis pripažino, kad „tai yra vienas iš variantų“.

Birželio 9 d. vykusiuose EP rinkimuose J. Olekas nebuvo perrinktas antrai kadencijai, tačiau po šeštadienį vykusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) suvažiavimo jam atsivėrė galimybių langas perimti V. Blinkevičiūtės vietą, jeigu ji rudenį nuspręstų grįžti į nacionalinę politiką.

Pirmajame LSDP kandidatų į Seimą sąrašo dvidešimtuke J. Olekas yra vienintelis kandidatas, kuriam nėra priskirta jokia vienmandatė apygarda. Pats kandidatas portalui Alfa.lt teigė, jog taip yra dėl to, kad, kai LSDP skyriai dalijosi vienmandates apygardas, J. Olekas šiame procese nedalyvavo. „Aš tuo metu nedalyvavau tuose rinkimuose, tad nusprendėme, kad liksiu daugiamandatėje“, – teigė jis.

Juozas Olekas / Organizatoriai

Vis dėlto, nors J. Olekas teigė nedalyvavęs apygardų skirstymosi procese, įmanomas ir kitas paaiškinimas, kuriam neprieštarauja ir pats politikas. Dalyvaudamas rinkimuose daugiamandatėje apygardoje, LSDP nerizikuotų vietoj V. Blinkevičiūtės į EP išsiųsti vienmandatėje laimėjusio politiko, tai reikštų, kad LSDP apsidraustų nuo scenarijaus, kai po rinkimų vienmandatėje apygardoje tektų rengti naujus rinkimus.

Žinoma, J. Oleko kandidatūra užimti V. Blinkevičiūtės vietą yra tik vienas iš įmanomų scenarijų, tačiau pats politikas atsisakė plačiau pakomentuoti, ar partijos nariai tarpusavyje tarėsi, ką tektų siųsti į EP. „Pirmiausia reikia visur laimėti“, – atsakydamas į Alfa.lt klausimus teigė J. Olekas.

Nuo 1996 m. politikoje dalyvaujantis J. Olekas dar nė karto nepraleido progos dėl vietos Seime susirungti vienmandatėje apygardoje. Šešis sykius nuo 1996 m. Seimo rinkimuose dalyvavusiam politikui vietą Seime per vienmandatę apygardą pavyko iškovoti tris kartus: 1996, 2000 ir 2008 m.

Pateikiame visą pokalbį su europarlamentaro kadenciją baigiančiu J. Oleku:

– Gal galėtumėte paaiškinti, kodėl, be V. Blinkevičiūtės, partijos sąrašo dvidešimtuke jūs esate vienintelis, kuris Seimo rinkimuose neturi vienmandatės?

– Iš esmės pasiskirstėme. Tie visi (vienmandačių skirstymosi – Alfa.lt) darbai prasideda gerokai anksčiau, ir žmonės buvo suplanavę, dirbo, tad skyriai pasirinko savo kandidatus. Aš tuo metu nedalyvavau tuose rinkimuose, tad nusprendėme, kad liksiu daugiamandatėje. Pasitarėme ir nusprendėme.

– Žvelgdami į sąrašą, sutikime, kad, kalbant, kas bus po Seimo rinkimų, jeigu V. Blinkevičiūtei tektų užleisti kėdę kitam po jos sąraše einančiam asmeniui, jūs atrodote realiausias kandidatas. Ar galvojote apie tokį scenarijų?

– Tai yra vienas iš variantų. Žiūrėsime, dabar mes labai rimtai ruošiamės Seimo rinkimams, tai yra svarbiausi rinkimai mūsų politinei jėgai. Šeštadienį tai tik pasitvirtinome, o skyriai dirbo gerokai anksčiau.

Vilija Blinkevičiūtė / Alfa.lt

– Tai jūs neneigiate, kad po Seimo rinkimų galėtumėte užimti V. Blinkevičiūtės kėdę Briuselyje?

– Galėčiau užimti, galėčiau ir neužimti. Žiūrėsime pagal pozicijas, galėtų kažkas ir kitas važiuoti.

– Žiūrint į EP reitingavimo ir Seimo rinkimų sąrašus, kurie smarkiai persidengia, galima daryti išvadą, kad socialdemokratų sėkmės Seimo rinkimuose atveju į EP tektų siųsti kažką iš sąrašo dugno. Ar tai atrodo logiška?

– O kodėl jūs pamirštate Rasą Budbergytę?

– Nepamirštu, bet jeigu R. Budbergytė būtų išrinkta į Seimą vienmandatėje apygardoje, tai reikštų, kad iškart po rinkimų toje vienmandatėje mokesčių mokėtojų pinigais tektų rengti naujus rinkimus.

– Pirmiausia reikia visur laimėti. Aš manau, kad šitas sąrašas yra toks, nes mes rinkimams ruošėmės anksčiau ir žmonės dirbo dar anksčiau.

– Bet ar partijos viduje nesitarėte, ką reikės daryti, jeigu atsilaisvintų V. Blinkevičiūtės kėdė?

– Mes padarysime patį racionaliausią žmonėms sprendimą – nebijokite, mes padarysime taip, kad būtų patenkinti žmonių lūkesčiai ir tarnautų visuomenės interesui.

– Bet jūsų atsakymas nėra konkretus. Visgi ar kalbėjotės apie tokį scenarijų?

– Partija kalbėjo, kad reikia žmonėms pateikti savo programą, nes ji šiuo metu yra reikalingiausia, ir žmonės turi galėti ją paremti. O kitas dalykas, kai matysime, kokie yra rezultatai, nes žmonės turi galimybę ir reitinguoti politikus, vieni vienmandatėse yra išrenkami, kiti – neišrenkami, tai mes tikrai turėsime žmogų, kuris galėtų užimti vietą EP ir nesutryptų žmonių pasitikėjimo.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA