REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 22 d. 08:39

J. Milei vėl užsipuolė Ispanijos premjerą

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


306046

Populistas Argentinos prezidentas Javieras Milei penktadienį lankydamasis Madride, kad priimtų dešiniųjų instituto suteiktą apdovanojimą, vėl užsipuolė socialistą Ispanijos ministrą pirmininką Pedro Sanchezą.

Praėjusį mėnesį įvykusio paskutinio J. Milei vizito Ispanijoje metu po Argentinos prezidento išsakytos remarkos apie „korumpuotą“ P. Sanchezo žmoną kilo diplomatinis vaidas, dėl kurio Madridas atšaukė savo ambasadorių Argentinoje.

Artėjant naujajam vizitui, Ispanija paragino J. Milei „nuolat rodyti pagarbą šios šalies institucijoms ir Ispanijos tautai“.

J. Milei, save vadinantis „anarchistu–kapitalistu“, į Madridą atvyko, kad priimtų apdovanojimą iš naujųjų liberalų Juano de Mariana instituto, jam skirtą už „pavyzdinį laisvės idėjų puoselėjimą“.

Jis taip pat susitiko su Isabele Diaz Ayuso – griežtų pažiūrų dešinės politike ir Madrido regiono prezidente, kuri taip pat įteikė J. Milei garbės medalį.

Priimdamas šį medalį, J. Milei užsipuolė socializmą, dėl kurio atsiranda „skurdas“ ir kuris yra „grindžiamas pavydu, neapykanta, apmaudu ir neteisėtu elgesiu su žmonėmis prieš įstatymą“.

Jis taip pat išplūdo ekonomisto išsilavinimą turintį P. Sanchezą, kuris, „nepaisant to, kad studijavo ekonomiką, akivaizdu, kad jos nesuprato arba labai myli valstybę“.

J. Milei perspėjo ispanus dėl „rizikos, su kuria susiduriate“.

„Neleiskite socializmui sugadinti jums gyvenimo“, – pridūrė jis.

I. Ayuso padėkojo J. Milei už jo vizitą ir pagyrė infliacijos nualintą Argentiną už tai, kad „stabiliai atsigauna“, jam valdant ir įgyvendinant jo politiką, kuri yra „lyg tyro oro gurkšnis ne tik visame Amerikos žemyne, bet ir Europoje“.

Taupymo priemonės, kurių J. Milei ėmėsi, kai gruodį atėjo į valdžią, padėjo suvaldyti infliacijos augimą, tačiau dėl jų smuko ir ekonomikos aktyvumas bei išaugo skurdas ir nedarbas.

Vyriausybė pasmerkė aršią P. Sanchezo kritikę I. Ayuso, kad pakvietė J. Milei, kuris ir šio vizito metu nesusitiko nei su ministru pirmininku, nei su Karaliumi Felipe VI.

„Galima aiškiai matyti, koks yra (I. Ayuso) institucijų, lojalumo ir patriotiškumo supratimas“, – duodama interviu televizijos kanalui „Antena 3“ pasakė vyriausybės atstovė Pilar Aegria.

J. Milei šį savaitgalį taip pat ketina lankytis Vokietijoje, kur susitiks su kancleriu Olafu Scholzu, nors nei iškilmingo sutikimo jo garbei, nei spaudos konferencijos po susitikimo surengta nebus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA