PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 29 d. 13:47

J. Borrellis Kyjivo rėmėjus ragina leisti Ukrainai jų ginklais smogti Rusijoje

Pasaulis

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


316017

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį ragino Ukrainos rėmėjus panaikinti Kyjivui taikomus apribojimus jų tiekiamais ginklais smogti taikiniams Rusijos teritorijoje.

JAV neleidžia Ukrainai jų tiekiamų ilgojo nuotolio balistinių raketų naudoti smūgiams Rusijos teritorijoje, o kai kurios ES valstybės narės taip pat taiko panašius apribojimus savo tiekiamiems ginklams.

Ukraina nori taikytis į Rusijos teritorijoje esančius aerodromus ir kitus karinius objektus, iš kurių Maskva rengia atakas prieš ukrainiečių pajėgas ir civilius gyventojus.

„Turime panaikinti ginklų naudojimo prieš Rusijos karinius objektus apribojimus pagal tarptautinę teisę“, – sakė ES užsienio politikos vadovas prieš neformalų bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

„Ginkluotė, kurią mes tiekiame Ukrainai, turi būti pilnai naudojama, o apribojimai turi būti panaikinti, kad ukrainiečiai galėtų taikytis į tas vietas, iš kurių Rusija bombarduoja. Priešingu atveju ginkluotė bus nenaudinga“, – pridūrė jis.

Pasisakydamas kartu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, J. Borrellis pasmerkė Rusijos išpuolius prieš ukrainiečius ir civilinę infrastruktūrą.

„Rusija nori subombarduoti Europos šalį, kad ji visiškai pasiduotų“, – pareiškė ES užsienio politikos vadovas.

Pasak D. Kulebos, jei Rusija laimės karą, Ukrainos rėmėjai galės kaltinti tik save.

„Rusijos sėkmė priklauso nuo vieno dalyko – nuo partnerių pasirengimo priimti drąsius sprendimus. Jei sprendimai priimami, Ukraina sėkmingai veikia vietoje. Jei jie nepriimami, tada nesiskųskite dėl Ukrainos, skųskitės dėl savęs“, – pareiškė ukrainiečių užsienio reikalų ministras.

D. Kuleba patikino, kad ukrainiečiai Vakarų tiekiamais ginklais smogtų tik Rusijos kariniams objektams jos teritorijoje.

„Jei mums bus tiekiamas pakankamas kiekis raketų, jei mums bus leista smogti, gerokai sumažinsime Rusijos galimybes padaryti žalos mūsų svarbiausiai infrastruktūrai ir pagerinsime savo pajėgų padėtį“, – pridūrė D. Kuleba.

Jis taip pat paragino Vakarus laikytis pažadų kuo greičiau perduoti Ukrainai karinę pagalbą.

„Mes mokame už visus šiuos vėlavimus, patiriamą žalą ir prarastas gyvybes“, – sakė jis, paragindamas kuo skubiau Kyjivui pristatyti pažadėtas oro gynybos sistemas „Patriot“.

D. Kuleba paragino „visas šalis, kurios prieš kelis mėnesius pažadėjo pristatyti „Patriot“ sistemas, pagaliau jas pristatyti. Jos yra, jos paruoštos pristatymui. Trūksta tik galutinio leidimo, žalios šviesos tai padaryti.“

Praėjusį mėnesį Ukraina pareiškė, kad jai reikia 25 „Patriot“, kad galėtų apginti savo oro erdvę ir apsaugoti ukrainiečius nuo Rusijos raketų atakų.