REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 24 d. 12:42

J. Borrellis: durys į ES Sakartvelui gali užsiverti

Pasaulis

Youtube stopkadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS.LT


306210

Europos Sąjungos užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis pirmadienį perspėjo Sakartvelą, kad jo siekis prisijungti prie bloko gali būti žlugti, Briuseliui svarstant galimybes nubausti šios šalies valdžios institucijas dėl neseniai priimto „užsienio įtakos“ įstatymo.

„Sakartvelui durys į narystę Europos Sąjungoje yra atviros“, – sakė J. Borrellis per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

„Tačiau jei vyriausybė ir toliau eis tuo pačiu keliu, toliau darys tai, ką daro, šios durys užsivers, o už pasekmes mokės ir kentės Sakartvelo žmonės“, – pridūrė jis.

Pietų Kaukazo šalies, kuri praėjusiais metais oficialiai tapo kandidate į ES, valdantieji gegužę priėmė prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris, kritikų teigimu, parengtas pagal Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams slopinti.

Birželio pradžioje jį pasirašė Sakartvelo parlamento pirmininkas, mat prezidentė įstatymą vetavo ir atsisakė pasirašyti, kai parlamentas atmetė jos veto.

Šį įstatymą pasmerkė Tbilisio šalininkai iš Vakarų, o Jungtinės Valstijos uždraudė keliems kartvelų pareigūnams atvykti į šią šalį.

Susirūpinimą dar labiau pakurstė pasiūlyti nauji teisės aktai, kuriais siekiama uždrausti tai, ką valdančioji partija vadina „LGBT propaganda“. Tai dar vienas konservatyvus poslinkis, pakurstęs palyginimus su represiniais Rusijos įstatymais.

27 šalis vienijanti ES dabar svarsto, kaip reaguoti į valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ poslinkius, tačiau baiminasi, kad valstybė nepriartėtų prie Maskvos.

Nepaisant vyriausybės žingsnių, šalies gyventojai ir toliau didžiąja dalimi pasisako už kelią į ES.

J. Borrellis sakė, kad tarp pirminių ministrų svarstomų žingsnių gali būti Sakartvelo saugumo pajėgų finansavimo sustabdymas, vyriausybės finansavimo mažinimas arba aukšto lygio ryšių nutraukimas.

„Nenorime paveikti civilių gyventojų. Nenorime, kad civiliai žmonės patirtų dar daugiau skausmo“, – sakė J. Borrellis ir pridūrė, kad pirmadienį veikiausiai nebus pasiekta jokio tvirto sprendimo.

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna) sakė, kad taip pat bus diskutuojama dėl draudimo išduoti Šengeno vizas aukšto rango kartvelų pareigūnams.

„Sakartvelo padėtis yra rimta, ir visa atsakomybė gula ant Sakartvelo vyriausybės pečių“, – sakė jis.

„Sakartvelo žmonės remia kelią į Europos Sąjungą“, – pabrėžė jis.

Tuo metu jo kolega iš Lietuvos Gabrielius Landsbergis atkreipė dėmesį į tai, kad ES diplomatinės tarnybos pateiktame dokumente neminimos griežtesnės priemonės.

„Deja, dokumente nėra paminėtos tam tikros galimybės, pavyzdžiui, faktiškai sustabdyti Sakartvelo integraciją į ES, o tai, manau, turi būti paminėta“, – sakė jis.

Ministras G. Landsbergis pabrėžė būtinybę Sakartvelui nusiųsti aiškią žinią, kad dabartiniai valdžios veiksmai ne tik tolina šalį nuo narystės bloke, bet ir gali iššaukti atsaką už žmogaus teisių pažeidimus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA