PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 11 d. 17:44

J. Bidenas ragina Izraelį užtikrinti visišką atskaitomybę po aktyvistės mirties

Pasaulis

Joe Bidenas. / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


318051

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paragino Izraelį užtikrinti visišką atskaitomybę už tai, kad jo kariai okupuotame Vakarų Krante netyčia nužudė JAV ir Turkijos pilietybes turinčią aktyvistę Aysenur Egzi Eygi.

J. Bidenas taip pat pareikalavo, kad žydų valstybė dėtų daugiau pastangų, siekdama išvengti panašių įvykių ateityje.

„Būtina užtikrinti visišką atskaitomybę. Izraelis turi padaryti daugiau, kad tokie incidentai daugiau nepasikartotų“, – pareiškime teigė J. Bidenas.

Aukščiausio rango JAV pareigūnas antradienį pareiškė, kad Izraelis turi imtis esminių pokyčių, vykdydamas savo operacijas okupuotame Vakarų Krante po to, kai kariuomenė pripažino, kad A. Egzi Eygi greičiausiai žuvo nuo jos ugnies.

26-erių Aysenur Egzi Eygi penktadienį buvo nušauta Vakarų Krante esančioje Beitoje, kur kiekvieną savaitę vyksta demonstracijos prieš Izraelio nausėdijas.

Pagal tarptautinę teisę, visos žydų nausėdijos palestiniečių teritorijose laikomos neteisėtomis. Tačiau dešiniojo sparno Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybės nariai remia jų plėtrą Vakarų Krante.

„Esu pasipiktinęs ir labai nuliūdęs dėl Aysenur Eygi mirties, – teigė J. Bidenas. – Šaudymas, per kurį ji žuvo, yra visiškai nepriimtinas.“

JAV prezidentas sakė, kad Izraelis „pripažino savo atsakomybę dėl Aysenur žūties, o preliminarus tyrimas parodė, kad tai įvyko dėl tragiškos klaidos, atsiradusios dėl nereikalingos eskalacijos“.

Izraelio kariuomenė antradienį pareiškė, kad labai tikėtina, jog jos pajėgos netyčia nušovė šią aktyvistę „per įnirtingas riaušes“.

A. Egzi Eygi šeima atmetė kariuomenės pateiktą įvykių versiją ir pavadino preliminarų tyrimą visiškai netinkamu.

„Ji slėpėsi alyvmedžių giraitėje, kai jai į galvą pataikė Izraelio kareivio kulka“, – sakoma jų pareiškime.

J. Bidenas anksčiau sakė, kad nužudymas, atrodo, buvo nelaimingas atsitikimas.

Trečiadienį jis pareiškė, kad Izraelio naujakurių ir palestiniečių „teroristų“ smurtas tęsiasi jau per ilgai.

„Ir toliau remsiu politiką, pagal kurią visi ekstremistai – tiek izraeliečiai, tiek palestiniečiai – bus laikomi atsakingais už smurto kurstymą ir kliudymą taikai“, – teigė jis.