PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 21 d. 11:06

J. Bidenas „Ketverto“ grupės šalių vadovus priims savo namuose Delavere

Pasaulis

Joe Bidenas. YouTube.com stop kadras

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


319792

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį savo namuose Delavere priėmė Australijos ministrą pirmininką ir pradėjo savaitgalį vyksiantį viršūnių susitikimą su vadinamąja „Quad“ („Ketverto“) grupe, kurią jis palaiko kaip atsvarą Kinijai.

Paskutiniam per savo prezidentavimo laikotarpį susitikimui su Australijos, Indijos ir Japonijos vadovais J. Bidenas pasirinko savo gimtąjį Vilmingtono miestą.

Penktadienio vakarą savo valdose susitikęs su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese, šeštadienį jis čia priims Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi ir Japonijos ministrą pirmininką Fumio Kishidą.

Po to J. Bidenas tą pačią dieną surengs „kamerinę“ vakarienę ir keturšalį aukščiausiojo lygio susitikimą savo buvusioje vidurinėje mokykloje šiame mieste, esančiame už 176 km nuo sostinės Vašingtono.

„Tai bus pirmas kartas, kai prezidentas J. Bidenas, būdamas prezidentu, priims užsienio šalių vadovus Vilmingtone – tai atspindi jo gilius asmeninius santykius su kiekvienu iš „Ketverto“ lyderių“, – sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Viceprezidentė K. Harris nedalyvaus, pranešė Baltieji rūmai.

„Ketvertas“ susibūrė dar 2007 metais, tačiau J. Bidenas stipriai rėmė jį akcentuodamas tarptautinių aljansų svarbą po izoliacionistinio prezidento Donaldo Trumpo valdymo metų.

Tikimasi, kad jų diskusijose daug dėmesio bus skiriama Kinijai, atsižvelgiant į įtampą su Pekinu, ypač į seriją pastarojo meto konfrontacijų tarp Kinijos ir Filipinų laivų ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

Per penktadienį vykusį dvišalį susitikimą J. Bidenas ir A. Albanese „aptarė savo diplomatijos metodus Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) atžvilgiu ir bendrą susirūpinimą dėl KLR prievartinės ir destabilizuojančios veiklos“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Baltieji rūmai sulaukė kritikos dėl to, kad visą savaitgalį žiniasklaidai teikė tik ribotą kiekį informacijos apie susitikimą, o žurnalistai klausė, ar tai nebuvo daroma žiniasklaidos vengiančio N. Modi prašymu.

Hinduistų nacionalistas buvo įkalbėtas atsakyti į du klausimus per valstybinį vizitą Baltuosiuose rūmuose 2023 metais, tačiau per ankstesnius devynerius savo valdymo metus tėvynėje nebuvo surengęs nė vienos atviros spaudos konferencijos.

Baltieji rūmai tvirtino, kad J. Bidenas nevengs aptarti žmogaus teisių klausimų su N. Modi, kuris sulaukė kaltinimų dėl didėjančio autoritarizmo.

Kitas „Ketverto“ aukščiausiojo lygio susitikimas turėtų įvykti Indijoje 2025 metais.