PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 22 d. 13:14

J. Bidenas: Ketvertas išliks nepaisydamas iššūkių

Pasaulis

J. Bidenas / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


319870

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas, šeštadienį savo gimtajame mieste priimdamas Japonijos, Indijos ir Australijos lyderius, tvirtino, kad vadinamasis Ketvertas (angl. The Quad) ištvers pasaulines krizes ir JAV rinkimus, galinčius sugrąžinti į Baltuosius rūmus Donaldą Trumpą.

J. Bidenas, paskutinį kartą kaip JAV vadovas susitikdamas su Ketverto lyderiais, atvėrė savo namus Vilmingtone Delavere.

„Nors iššūkių bus, pasaulis keisis, nes Ketvertas yra tam, kad išliktų“, – pradėdamas keturšales derybas savo buvusioje vidurinėje sakė J. Bidenas.

„Man tikrai malonu, kad galėjote apsilankyti mano namuose ir pamatyti, kur užaugau“, – sakė jis anksčiau, pasveikindamas Indijos premjerą Narendrą Modi, Japonijos premjerą Fumio Kishidą ir Australijos vyriausybės vadovą Anthony Albanese'į.

Ketverto grupė, kurią J. Bidenas propagavo kaip atsvarą Kinijai, susibūrė dar 2007-aisiais, tačiau prezidentui, akcentavusiam tarptautinių aljansų reikšmę, ji tapo svarbi po izoliacionizmu grįstų D. Trumpo valdymo metų.

Dabar daugelis JAV sąjungininkų su nerimu laukia lapkričio 5 dieną įvysiančių JAV prezidento rinkimų. Juose varžysis J. Bideną rinkimų kovoje pakeitusi jo viceprezidentė Kamala Harris ir eksprezidentas D. Trumpas.