PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Rugsėjo 26 d. 07:41

J. Bidenas ir E. Macronas spaudžia sudaryti 21 dienos paliaubas Libane

Lietuva

Joe Bidenas. / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


320582

JAV ir Prancūzijos lyderiai trečiadienį kartu pareikalavo nedelsiant skelbti 21 dienos paliaubas Libane, didėjant Izraelio atakų prieš „Hezbollah“ aukų skaičiui prie raginimo prisidėjo ir kitos sąjungininkės.

Prezidentai Joe Bidenas ir Emmanuelis Macronas susitiko Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke ir pareiškė nuogąstavimus, kad konfliktas po metus trukusio kraujo liejimo Gazos Ruože peraugs į visapusišką regioninį karą. Padėtis Libane tapo „netoleruotina“, ji „neatitinka niekieno interesų, nei Izraelio, nei Libano žmonių“, sakoma bendrame Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime.

„Raginame nedelsiant sudaryti 21 dienos paliaubas prie Libano ir Izraelio sienos, kad būtų suteikta erdvė diplomatijai siekiant diplomatinio susitarimo“, – sakoma jame. Pareiškimas buvo paskelbtas kartu su Vakarų valstybėmis, Japonija ir svarbiomis Persijos įlankos arabų valstybėmis Kataru, Saudo Arabija ir Jungtiniais Arabų Emyratais. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Noelis Barrot anksčiau pristatė šį pasiūlymą per skubiai sušauktą JT Saugumo Tarybos posėdį.

Izraelis pareiškė sveikinantis diplomatiją Libano atžvilgiu, bet neįsipareigojantis sutikti su paliaubomis ir sieksiantis savo tikslo nukenksminti „Hezbollah“.

Irano užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi perspėjo, kad Teheranas, pastarosiomis savaitėmis susilaikęs nuo atsakomųjų smūgių Izraeliui, gali nebebūti santūrus. „Regionas yra ant plataus masto katastrofos slenksčio. Jei tai nebus suvaldyta, pasaulis susidurs su katastrofiškais padariniais“, – sakė jis žurnalistams.

Jungtinių Amerikos Valstijų, Europos Sąjungos ir kelių arabų valstybių raginimas nutraukti ugnį Libane yra „svarbus lūžis“, trečiadienį pareiškė aukštas JAV pareigūnas. „Tai yra svarbus lūžis Libanui, atsižvelgiant į visa, kas ten vyksta“, – žurnalistams sakė pareigūnas. Tikimasi, kad Libanas ir Izraelis „per kelias valandas“ nuspręs, ar sutikti, sakė kitas JAV pareigūnas.