PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 20 d. 07:57

J. Bidenas Demokratų nacionaliniame suvažiavime: „Myliu šį darbą, bet šalį myliu labiau“

Pasaulis

Joe Bidenas. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


314579

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas Demokratų nacionaliniame suvažiavime pasakė kalbą, palydėtą užtrukusių audringų susirinkusiųjų ovacijų, minioms kartojant „Mes mylime Joe“.

Prieš tai pasirodė Kamala Harris ir padėkojo jam už tai, kad buvo, jos žodžiais, neįtikėtinas prezidentas.

„Aš jus myliu“, – 81-erių metų prezidentas sakė miniai ir sulaukė kurtinančių šūksnių, netilusių jo kreipimosi pradžioje. Per televiziją transliuota kalba partijos delegatams Čikagoje truko maždaug valandą.

Prieš mažiau nei mėnesį jis pasitraukė iš prezidento rinkimų kovoje su Donaldu Trumpu ir perdavė estafetę savo viceprezidentei K. Harris.

Nebekandidatuoti rinkimuose prezidentas nusprendė netilus kalboms dėl prastos sveikatos po nuvylusio pasirodymo debatuose su D. Trumpu, kur neretai kalbėjo nerišliai. Tačiau Demokratų nacionaliniame suvažiavime J. Bidenas kalbėjo žymiai užtikrinčiau.

Po dukros pristatymo J. Bidenas sulaukė daugiau nei keturias minutes trukusių ovacijų.

Emocingas J. Bidenas į sceną žengė skanduojant „Mes mylime Joe“ tos pačios partijos šalininkams, kurie jį išstūmė dėl susirūpinimo jo amžiumi, ir tai buvo vienas didžiausių politinių sukrėtimų JAV politikos istorijoje.

Tačiau kalboje prezidentas sakė nejaučiantis pykčio dėl demokratų spaudimo pasitraukti iš kovos.

„Visos šios kalbos apie tai, kad pykstu ant visų žmonių, kurie teigė, jog turėčiau pasitraukti, yra netiesa“, – sakė J. Bidenas.

„Aš labiau myliu savo šalį ir turime išsaugoti mūsų demokratiją“, – pridūrė jis.

„Myliu šį darbą, bet šalį myliu labiau“, – teigė jis.

„Abu žinome, kad turime dar daug nuveikti, bet judame teisinga kryptimi“, – sakė jis, kalbėdamas apie save ir 59 metų K. Harris, buvusią Kalifornijos vyriausiąją prokurorę, ir ragino partiją susitelkti aplink viceprezidentę.

JAV lyderis teigė, kad bus „geriausias savanoris“ K. Harris kampanijoje prieš respublikonų varžovą D. Trumpą.

„Pažadu, kad būsiu geriausias savanoris, kokį kada nors matė Harris ir Walzo stovykla“, – sakė jis, turėdamas omeny viceprezidentės pasirinktą politinį partnerį.

„Per savo karjerą padariau daug klaidų, bet atidaviau jums viską, ką galėjau, – teigė jis.

„Prokurorė, o ne nuteistas nusikaltėlis“

Prieš J. Bideno kalbą K. Harris dėkojo prezidentui „už istorinę lyderystę, už visą gyvenimą trukusią tarnystę mūsų tautai ir už viską, ką ir toliau darysi“.

J. Bidenas pasinaudojo proga apginti savo pasiekimus ekonomikos ir kitose srityse, išreikšti visapusišką palaikymą K. Harris ir užpulti D. Trumpą.

Liepą iš rinkimų kovos pasitraukęs demokratas paragino amerikiečius „į Ovalųjį kabinetą pasodinti prokurorę, o ne nuteistą nusikaltėlį“ D. Trumpą.

Gegužę jis buvo pripažintas kaltu dėl verslo dokumentų klastojimo, siekiant nuslėpti pinigų už tylą mokėjimą pornografijos žvaigždei Stormy Daniels (Stormi Daniels) prieš pat 2016 metų prezidento rinkimus.

J. Bidenas teigė, kad D. Trumpas „save iškelia pirmiausiai, o Ameriką – paskiausiai“, atliepdamas respublikono rinkimų šūkį „Pirmiausia – Amerika“, ir pasmerkė jį, pavadindamas nevykėliu.

J. Bidenas gyrė savo administracijos pasiekimus infrastruktūros srityje, sakydamas, kad D. Trumpas „nė velnio niekada nieko nepastatė“.

Prezidentas dažnai kalba apie dvipartinį infrastruktūros įstatymą kaip apie vieną svarbiausių savo pasiekimų.

Anot jo, dėl išlaidų infrastruktūrai daugiau pinigų buvo skirta už respublikonus, o ne demokratus linkusioms balsuoti valstijoms, nes „prezidento darbas yra teikti naudą visai Amerikai“.

Pabaigęs kalbą J. Bidenas buvo apsuptas šeimos narių, įskaitant žmoną Jill Biden.

Tarp kalbėjusiųjų prieš prezidentą buvo ir Hillary Clinton, 2016-aisiais pralaimėjusi D. Trumpui. Buvusi valstybės sekretorė išreiškė palaikymą K. Harris jai bandant pralaužti stiklines lubas ir tapti pirmąja šalies prezidente moterimi.

Suvažiavimas baigsis rugpjūčio 22-ąją.