PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 2 d. 18:16

J. Bidenas: B. Netanyahu nesiima pakankamai veiksmų, kad būtų sudarytas susitarimas dėl įkaitų (PAPILDYTA)

Pasaulis

J. Bidenas / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


316634

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nesiima pakankamai veiksmų, jog būtų sudarytas susitarimas dėl įkaitų, kuriuos spalio 7 d. pagrobė palestiniečių smogikų grupuotė „Hamas“, paleidimo.

Baltuosiuose rūmuose, į kuriuos J. Bidenas atvyko susitikti su JAV derybininkais, žurnalistų paklaustas, ar mano, kad Izraelio lyderis imasi pakankamai veiksmų šiuo klausimu, prezidentas atsakė: „Ne.“

J. Bideno susitikimas su derybininkais, besiderančiais dėl įkaitų išlaisvinimo susitarimo, rengiamas po to, kai savaitgalį buvo pranešta, jog Gazos Ruože žuvo šeši belaisviai, įskaitant vieną Amerikos pilietį.

Prezidentas sakė, kad derybininkai yra „labai arti“ galutinio pasiūlymo, kuris turėtų būti pristatytas Izraeliui ir „Hamas“.

J. Bideno darbotvarkė buvo pakoreguota, kad būtų galima skirti laiko minėtam susitikimui Baltuosiuose rūmuose. Jame taip pat dalyvaus viceprezidentė Kamala Harris, kuri siekia tapti J. Bideno įpėdine lapkričio mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad J. Bidenas ir K. Harris susitiks su „JAV derybininkų dėl įkaitų susitarimo komanda, kai prieš tai „Hamas“ šeštadienį nužudė Amerikos pilietį Hershą Goldbergą-Poliną ir dar penkis įkaitus, ir aptars pastangas siekti susitarimo, kuriuo būtų užtikrintas likusių įkaitų paleidimas“.

Jungtinės Valstijos kartu su kitais tarpininkais Egiptu ir Kataru jau daug mėnesių siekia, kad būtų surengtas įkaitų iškeitimas į kalinius, o Gazos kare būtų paskelbtos paliaubos.

Smogikai per spalio 7-osios ataką prieš Izraelį, kuri sukėlė karą, pagrobė 251 įkaitą. 97 iš jų vis dar yra Gazos Ruože, įskaitant 33 žmones, kurie, Izraelio kariuomenės duomenimis, yra negyvi. Per savaitės trukmės paliaubas, galiojusias lapkričio mėnesį, buvo paleista daugybė įkaitų.

Izraelio teismas pirmadienį nurodė sustabdyti streiką, į kurį žmones sukvietė didžiausia šalies profsąjunga ir kurio tikslas yra priversti B. Netanyahu vyriausybę pasiekti susitarimą su „Hamas“ dėl likusių įkaitų paleidimo. Įkaitų artimieji ir šalininkai kaltina B. Netanyahu administraciją nesiimant pakankamai veiksmų, kad belaisviai namo grįžtų gyvi, ir ragina nedelsiant nutraukti ugnį.

Per spalio 7-osios „Hamas“ ataką ne tik buvo pagrobta daugybė įkaitų, bet ir žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, paremti oficialiais Izraelio duomenimis.

Reaguodamas į šią ataką, Izraelis inicijavo atsakomąją karinę kampaniją, per kurią Gazos Ruože, anot šios „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo daugiau nei 40 786 palestiniečiai. Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras teigia, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.