PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 17 d. 16:49

J. Bidenas 4,5 mlrd. dolerių vertės skolas už studijas paskelbė negrąžintinomis

Pasaulis

J. Bidenas / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


324548

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį, likus mažiau nei trims savaitėms iki rinkimų, paskelbė apie tolesnį valstybės tarnautojų atleidimą nuo skolų už studijas – negrąžintinomis paskelbtų valstybės paskolų vertė siekia apie 4,5 mlrd. dolerių (4,14 mlrd. eurų).

Baltieji rūmai teigė, kad šis veiksmas paveiks apie 60 tūkst. paskolų gavėjų visoje šalyje ir pabrėžė J. Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris pastangas pagerinti situaciją šiuo atžvilgiu nuo tada, kai jie pradėjo eiti pareigas.

K. Harris yra demokratų kandidatė lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, kuriuose varžysis su eksprezidentu respublikonu Donaldu Trumpu.

Pranešimas paskelbtas tuo metu, kai amerikiečių namų ūkiai susiduria su po COVID-19 pandemijos išaugusiomis pragyvenimo išlaidomis, o rinkėjai apklausose ekonomiką įvardija kaip vieną svarbiausių klausimų.

J. Bidenas pareiškime teigė, kad po naujausio žingsnio iš viso daugiau nei milijonui žmonių buvo panaikinta skola pagal Viešųjų paslaugų paskolų anuliavimo programą.

Pagal šią programą, remiančią mokytojus, slaugytojus ir kitų profesijų atstovus, asmenys nuo skolos už studijas atleidžiami po 10 metų darbo valstybiniame sektoriuje ir 10 metų vykdytų paskolos mokėjimų.

„Tačiau pernelyg ilgai vyriausybė nevykdė savo įsipareigojimų, ir tik 7 tūkst. žmonių sulaukė atleidimo (nuo skolos)“, – sakė J. Bidenas, turėdamas galvoje laikotarpį iki savo atėjimo į valdžią.

„Niekada nenustosiu stengtis, kad aukštasis mokslas būtų prieinamas“, – pridūrė jis.

K. Harris savo pareiškime teigė, kad aukštasis mokslas „turėtų būti kelias į ekonomines galimybes, o ne skolą visam gyvenimui“.

Ji taip pat pažadėjo „tęsti darbą, kad sumažintume išlaidas, padarytume aukštąjį mokslą prieinamesnį ir palengvintume studentų skolų naštą“.

Po to, kai D. Trumpas per COVID-19 pandemiją įšaldė studijų paskolų įmokas, J. Bidenas ėmėsi pastangų panaikinti milijonų amerikiečių skolas.

Amerikoje išdalintų paskolų už studijas bendra vertė siekia 1,6 trln. dolerių (1,47 trln. eurų), o kai kurie, pradėję dirbti ir kurti šeimas, įmokas moka ištisus dešimtmečius.