PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Liepos 21 d. 22:03

Įžymybių pamėgtas glampingas: kas tai yra ir kaip jam pasiruošti?

Lietuva

Glampingas / pixabay.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


310161

Kol vieni poilsiautojai gamtoje įžvelgia ramybę ar pabėgimą iš miesto šurmulio, kiti joje mato komforto stoką, prastą miegą ir būtinybę įsigyti krūvą nereikalingos stovyklavimo įrangos. Visame pasaulyje daugybės susidomėjimo sulaukęs glampingas skinasi pripažinimą ne tik tarp gamtos mylėtojų, bet ir tų, kurie į gamtą vykti nesiryždavo. Atsirandant vienam už kitą įdomesnių glampingų, juos galima matyti ir žymiausių mūsų šalies nuomonės formuotojų nuotraukose. Kas yra glampingas ir kodėl jis patiks net ir nemėgstantiems gamtos?

Jeigu jums patinka mintis apie išvyką į gamtą, tačiau neįsivaizduojate savęs miegant ant kietos žemės, gyvenant be vonios patogumų ir elektros, turėtumėte apsvarstyti „glamūrinio kempingo“ variantą. Kaip diktuoja iš anglų kalbos kilęs pramogos pavadinimas – glampingas reiškia prabangų stovyklavimą. Žinoma, čia nevaikščios padavėjai ar kambarių tvarkytojai, tačiau toks poilsio su nakvyne būdas, priklausomai nuo vietos, turės pagrindinius reikalingus patogumus: dušą, tualetą, elektrą, belaidį internetą, krosnelę, oro kondicionierių ar virtuvę.

Nuo persiškų kilimų iki sūkurinių vonių

Pirmosios prabangios stovyklavietės pastebėtos dar XVI amžiuje. Praeityje tokios nakvynės buvo elito privilegija, nes jas rinkosi į medžiokles vykstantys turtingieji arba po savo valdas keliaujantys valdovai. Vėliau, apie 1900-uosius, išplitus kelionėms į Afriką, pasiturintys europiečiai ir amerikiečiai apsistodavo prabangiose safario palapinėse su senoviniais baldais, indais ir persiškais kilimais. Šių dienų glampingas siejamas ne tik su komfortu ir prabanga, tačiau ir ekologiškais poilsio gamtoje sprendimais.

Glampingas turi ne vieną apgyvendinimo formą: jurtas, palapines, medinius namelius prie ežero ar namelius medžiuose, tipius, iglu ar įvairių rūšių kupolus. Daugelį šių vietų galima įrengti ekologiškai, todėl jos būna sukurtos taip, kad jų poveikis aplinkai būtų kuo mažesnis. Į tai įeina ne tik natūralių medžiagų naudojimas namelio ar palapinės statybai, tačiau ir atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas bei tvarios praktikos skatinimas, atliekų tvarkymas.

Kita neatsiejama glampingos dalis – prabanga, kuri reiškia ne tik tai, kad turėsite kanalizaciją ar karališko dydžio lovą, tačiau ir tai, kad toks poilsio būdas teikia ypatingus įspūdžius ir jaukumą su savo papildomomis vertėmis. Dažnai glampinguose galima rasti sūkurines vonias, pirtis, kubilus, židinius, ypatingai jaukius interjerus, hamakus. Kai kurie paslaugų teikėjai siūlo ir pramogas: vandens dviračius, baidares, irklentes, valtis, krepšinio ar tinklinio aikšteles, biliardo stalus, vaikų žaidimo aikšteles ir kitas pramogas.

Kokio pasiruošimo reikalauja glampingas?

Vien dėl to, kad glampingas yra prabangesnė stovyklavimo versija, nereiškia, kad toks poilsis nereikalauja pasiruošimo. Apie ką derėtų pagalvoti prieš išsiruošiant pabėgimui į gamtą?

Maistas

Jeigu apsistojate viešbutyje su įskaičiuotu maitinimu, galite būti ramūs, kad per šias trumpas atostogas neteks sukti galvos dėl maisto. Vis tik stovyklaujantiems apie maistą būtina pagalvoti iš anksto – įprastai glampingai įrengiami atokiuose gamtos kampeliuose, miškuose, todėl šalia parduotuvių nerasite.

Jei jūsų apgyvendinimo įstaiga nesiūlo jokių paruoštų patiekalų ar specialių maisto paketų griliui, viską teks gamintis patiems. Pasidomėkite, kokią įrangą turėsite – daugumoje glampingo vietų galima rasti lauko kepsnines, todėl, pasiruošus iš anksto, galite gaminti grilio patiekalus. Kai kurie nameliai turi savo virtuves, kuriose rasite viryklę, todėl galite pasiplanuoti ypatingą meniu.

Elektroninių prietaisų krovimas

Nors glampingo idėja sukasi apie patogumą ir komfortą, gali būti, kad tam tikrose vietose turėsite minimalią prieigą prie elektros energijos. Net ir pačiose įmantriausiose vietose, pavyzdžiui tipiuose, nerasite rozečių dėl labai rimtos priežasties – tai jūsų galimybė atsipalaiduoti ir pilnai pailsėti! Tokiu atveju visus turimus prietaisus pilnai įkraukite namuose, pasirūpinkite nešiojama baterija.

Ekologiškos priemonės

Vykstant į ekologiją orientuotą glampingą, derėtų apsvarstyti, kaip būtų galima prisidėti prie resursų tausojimo ir paliekamų atliekų mažinimo. Yra tvarių glampingų, kurie prašo atvykusiųjų naudoti ekologiškus produktus – dušo priemones, dantų pastas, indų plovimo produktus ar net maisto gaminimo priemones, pavyzdžiui, negalima naudoti degaus skysčio. Jį reikėtų pakeisti ekologiškomis pakuromis. Be abejo, šiose vietose yra būtinas šiukšlių rūšiavimas.

Užsiėmimai

Įprastai glampingas būna apsuptas gamtos ir yra nuošalioje vietoje, todėl vertėtų pasirūpinti veiklomis, ypač keliaujant su šeima. Iš anksto pasidomėkite, ar toje vietoje yra tinklinio ar krepšinio aikštelės, galėsite pasiimti kamuolį, teniso ar badmintono raketes. Jeigu ilsėsitės šalia ežero, pasirūpinkite vandens pramogomis ir joms reikalingais atributais – pripučiamais čiužiniais ir padangomis, maudymosi aprangomis, irklentėmis. Vertinantys ramų poilsį ir glampinge siekiantys atsipalaiduoti, su savimi gali pasiimti knygą, jogos kilimėlį. Visus šiuos daiktus dažnai galima rasti namie, tačiau ne visada pagalvojama, kad jie puikiai pasitarnaus ne tik atostogaujant prie jūros, tačiau ir ilsintis gamtoje.

Glampingas suteiks nepakartojamą patirtį, kad ir ką pasirinktumėte: prabangią palapinę Afrikos safaryje, ar dailų namelį medyje Lietuvos miškuose. Bet kuriuo atveju atsivers nuostabūs vaizdai, padėsiantys atitolti nuo rūpesčių ir pabėgti nuo rutinos. Nereikia manyti, kad ištaigingai atrodantis glampingas yra brangus malonumas – įspūdžio dovanų ekspertai „Laisvalaikio dovanos“ pastebi, kad glampingo pasiūlymų galima rasti įvairiuose kainų rėžiuose. Šios parduotuvės asortimente esančio prabangaus poilsio gamtoje kainos prasideda nuo 87 eurų, todėl toks poilsis prieinamas visiems, norintiems pabūti gamtoje neatsisakant patogumų.