REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 21 d. 08:57

Izraelyje – nauji protestai prieš vyriausybę

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


305914

Ketvirtadienio vakarą tūkstančiai izraeliečių susirinko į naujus protestus prieš premjero Benjamino Netanyahu vyriausybę.

Anot Izraelio žiniasklaidos, didžiausias mitingas įvyko priešais privačius ministro pirmininko namus Cezarėjos mieste. Demonstrantai reikalavo surengti naujus rinkimus ir paleisti Gazos Ruože laikomus įkaitus. Remiantis pranešimais, šimtai žmonių taip pat susirinko į protestą Jeruzalėje.

Tai naujausios akcijos jau daug mėnesių vykstančioje protestų serijoje. Žmonės kaltina B. Netanyahu paklūstant savo dešiniojo sparno koalicijos partnerių ekstremistų reikalavimams ir užkertant kelią susitarimui dėl islamistinio palestiniečių judėjimo „Hamas“ laikomų Izraelio įkaitų išlaisvinimo.

Kai kurie ministrai prieštarauja galimam susitarimui su „Hamas“, nes jis taip pat sudarytų sąlygas paliauboms ir palestiniečių kalinių paleidimui iš Izraelio kalėjimų.

Izraelis ir toliau siekia sunaikinti „Hamas“, kuris spalio 7 d. užpuolė pietinę Izraelio dalį. Smogikai pražudė apie 1 200 žmonių ir į Gazos Ruožą išvežė apie 250 įkaitų.

Izraelis į tai sureagavo Gazos Ruože inicijuodamas antskrydžius ir sausumos puolimą. Per šią kampaniją apsiaustoje palestiniečių teritorijoje iki šiol žuvo daugiau nei 37 300 žmonių, o dar per 85 000 buvo sužeisti, skaičiuoja „Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija.

Nepaisant kelis mėnesius dedamų pastangų, nepavyksta pasiekti proveržio netiesioginėse derybose ir įtikinti Izraelį pritarti paliauboms, o „Hamas“ – paleisti apie 120 įkaitų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA