PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 11 d. 20:17

Izraelis sudarė sąrašą UNRWA darbuotojų, kurie taip pat yra ir „Hamas“ nariai

Pasaulis

Izraelio vėliava. Unsplash.com nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


309059

Izraelis pranešė sudaręs sąrašą Jungtinių Tautų (JT) pagalbos palestiniečiams agentūros UNRWA darbuotojų, kurie tariamai aktyviai dalyvauja palestiniečių islamistų judėjime „Hamas“. Europos Sąjunga, JAV ir Izraelis šį judėjimą laiko teroristine organizacija.

Izraelis nustatė, kad tokių UNRWA darbuotojų yra 108, ir pateikė jų sąrašą UNRWA vadovui Philippe'ui Lazzarini, pranešė Izraelio ambasada Berlyne. Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad sąrašas pateiktas ir JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, bet Izraelis jo dar nepaskelbė.

UNRWA patvirtino, kad gavo „Izraelio vyriausybės laišką su kaltinimais Gazos Ruože dirbantiems darbuotojams“. Laiške buvo pateiktas maždaug 100 žmonių, kurie, kaip teigiama, yra „Hamas“ karinio sparno nariai, sąrašas, pridūrė agentūra. „UNRWA šiuos kaltinimus vertina rimtai“, – sakoma pranešime.

UNRWA teigia atsakiusi į laišką ir paprašiusi informacijos bei bendradarbiavimo. Pasak agentūros, ji neturi išteklių kaltinimams ištirti, tokių kaip savo žvalgybos tarnybos.

Sausį Izraelis apkaltino UNRWA darbuotojus, kad keli jų dalyvavo spalio 7 d. „Hamas“ teroristų surengtose žudynėse. Vėliau nepriklausomų ekspertų audito ataskaitoje buvo padaryta išvada, kad UNRWA sukūrė „tvirtus“ mechanizmus neutralumo principui išlaikyti, nors dar yra kur tobulėti.