PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 28 d. 19:42

Izraelis pranešė per antpuolį Sirijoje nukovęs „Islamiškojo džihado“ teroristą

Pasaulis

Izraelio vėliava / Unsplash

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


315905

Mažiausiai keturi žmonės trečiadienį žuvo per Izraelio drono antskrydį Sirijoje, pranešė šaltiniai Sirijos vyriausybėje, o pats Izraelis nurodė „sunaikinęs“, jo paties žodžiais tariant, „svarbų teroristą iš „Islamiškojo džihado“ teroristinės organizacijos“.

Žuvusysis vardu Farisas Qasimas buvo atsakingas už operatyvinius planus tiek Sirijoje, tiek Libane ir buvo vienas iš pagrindinių veikėjų verbuojant „Palestinos teroristus į teroristinę organizacija „Hezbollah“, savo platformos „Telegram“ kanale nurodė Izraelio gynybos pajėgos (IDF). Jų teigimu, tokie rekrūtai iš Libano vykdo prieš Izraelį nukreiptas atakas.

Tarp Irano remiamos organizacijos „Hezbollah“ ir IDF pastarosiomis savaitėmis beveik kiekvieną dieną vyksta susirėmimai.

Šaltiniai Sirijos vyriausybėje pranešė, kad per antpuolį netoli Libano sienos esančiame Sabadanio kaime buvo pataikyta į automobilį.

Vietos gyventojai pranešė, kad Sirijos kariuomenė užgesino degantį automobilį ir paėmė kūnus. Naujienų kanalas „al-Arabiya“ paskelbė sudegusio automobilio nuotrauką. Sirijos žmogaus teisių stebėjimo agentūra patvirtino, kad visi keturi žuvusieji vyko į Libaną.

„Islamo džihadas“ siekia sunaikinti Izraelį.

Sabadanis yra už maždaug valandos kelio nuo Sirijos sostinės Damasko. Šią sritį ir sostinę kontroliuojanti prezidento Basharo al-Assado vyriausybė yra Irano sąjungininkė ir kovoja su Izraeliu, kurį yra paskelbusi didžiausiu savo priešu.

„Hezbollah“ smogikai didžiąją dalį savo ginklų per Siriją gauna iš Irano. Teheranas taip pat laikomas vienu iš pagrindinių „Islamiškojo džihado“ rėmėjų.

Organizacija buvo įkurta Gazos Ruože praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje ir siekia jėga „išlaisvinti“ visą senąją Palestiną, kurią sudaro ir dabartinė Izraelio teritorija. Tiek Europos Sąjunga, tiek Jungtinės Valstijos yra įtraukusios šią grupuotę į teroristinių organizacijų sąrašus.

Apžvalgininkai pastebi, kad Izraelis reguliariai puldinėja Iranui ištikimų sukarintų grupuočių pozicijas Sirijoje, tačiau tokius išpuolis retai kada komentuoja.