PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 22 d. 11:40

Izraelis nurodė evakuoti dalį humanitarine zona paskelbtos Gazos Ruožo teritorijos

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


310668

Izraelio kariuomenė pirmadienį išleido įsakymą evakuoti dalį Gazos Ruožo teritorijos, kurią ji buvo paskelbusi humanitarine zona.

Kariuomenė pranešė, kad planuoja pradėti operaciją prieš islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojus, kurie įsitvirtino šioje teritorijoje ir naudoja ją raketoms į Izraelį leisti. Ši teritorija apima rytinę Muvasio humanitarinės zonos, esančios pietinėje Gazos Ruožo dalyje, dalį.

Daug palestiniečių, ieškodami saugumo per Izraelio atsakomąją oro ir sausumos kampaniją, ne kartą buvo priversti palikti namus.

Anksčiau šį mėnesį Izraelis pareiškė, kad, jo skaičiavimais, mažiausiai 1,8 mln. palestiniečių šiuo metu yra jo paskelbtoje humanitarinėje zonoje, apimančioje maždaug 14 km ilgio ruožą palei Viduržemio jūrą.

Pasak Jungtinių Tautų ir humanitarinių organizacijų, didžiąją šios teritorijos dalį šiuo metu užima palapinių stovyklos, kuriose nėra tinkamų sanitarinių sąlygų ir trūksta gydymo įstaigų, o galimybės gauti pagalbą yra ribotos. Šeimos gyvena tarp kalnų šiukšlių ir nuotekomis užterštų upelių.

Pranešimas paskelbtas vykstant deryboms dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože, JAV ir Izraelio pareigūnams puoselėjant viltį, kad susitarimas yra labiau pasiekiamas nei kada nors anksčiau, ir Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) ruošiantis ilgai lauktai kelionei į Jungtines Valstijas. Vizito metu B. Netanyahu susitiks su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir kreipsis į Kongresą.

B. Netanyahu biuras pranešė, kad ketvirtadienį derybų grupė bus išsiųsta tęsti derybų. Egiptas, Kataras ir Jungtinės Valstijos toliau siekia, kad Izraelis ir „Hamas“ sudarytų paliaubų susitarimą dėl kovų nutraukimo ir įkaitų išlaisvinimo.

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis prieš Pietų Izraelį, kai žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra nebegyvi.

Remiantis „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio karinius atsakomuosius veiksmus žuvo mažiausiai 38 919 žmonių, taip pat daugiausia civilių.

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė, kad toliau vykdo operacijas centrinėje ir pietinėje Gazos Ruožo dalyje. Sekmadienį per Izraelio aviacijos smūgius, anot medikų ir naujienų agentūros AP žurnalisto, suskaičiavusio kūnus, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 15 žmonių, įskaitant moteris ir vaikus.

Aptikus poliomielito virusą, pablogėjo ir taip sudėtingos humanitarinės sąlygos apgultame Gazos Ruože.

Šioje teritorijoje, kurioje gyvena 2,3 mln. žmonių, daugiausia perkeltieji asmenys, vandens kokybė ir sanitarinės sąlygos nuo apgulties pradžios yra labai prastos.

Viruso pėdsakų rasta Gazos Ruožo nuotekų mėginiuose. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigė, kad nuo ligos niekas nėra gydomas.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad kariai bus skiepijami ir pridūrė bendradarbiausianti su organizacijomis, kad atvežtų vakcinų ir palestiniečiams.

B. Netanyahu pažadėjo sunaikinti „Hamas“ karinius ir valdymo pajėgumus ir užtikrinti likusių įkaitų grąžinimą. Įkaitų šeimos ir tūkstančiai kitų izraeliečių kiekvieną savaitę dalyvauja demonstracijose, ragindami ministrą pirmininką sudaryti paliaubų susitarimą, kuris padėtų sugrąžinti jų artimuosius namo.