PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 2 d. 20:23

Izraelis „nesusilaikys“, jei Iranas užpuls, sako patarėjas saugumo klausimais

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


312569

Izraelis „nesusilaikys“, jei Iranas surengs ataką, keršydamas už „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane šią savaitę, penktadienį duodamas interviu perspėjo vienas aukščiausių Izraelio saugumo pareigūnų.

Šalies patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tzachi Hanegbi palygino dabartinę įtampą su balandžio mėnesiu, kai Iranas į Izraelį paleido 330 dronų, žemai skrendančių sparnuotųjų raketų ir balistinių raketų.

Tuomet Izraelis, JAV ir kitų sąjungininkų prašymu, sulaikė savo atsaką, sakė T. Hanegbi interviu „Axel Springer“ žiniasklaidos priemonėms, įskaitant Vokietijos laikraštį „Bild“.

„Dabar susiklostė nauja situacija. Galima susilaikyti vieną kartą, bet ne du“, – sakė jis.

„Izraelio užpuolimas yra tai, už ką jie sumokės labai skaudžią kainą. Tikiuosi, kad jie to nedarys. Tai būtų klaida. Izraelis yra labai stiprus“, – tęsė jis.

Tačiau T. Hanegbi teigė nemanantis, kad Iranas nori atviro karo.

Iranas ir jo sąjungininkai, įskaitant „Hezbollah“ kovotojų grupuotę Libane, pažadėjo „griežtai nubausti“ Izraelį po to, kai trečiadienį buvo nužudytas I. Haniyeh.

Iranas ir „Hamas“ laiko, kad Izraelis yra už tai atsakingas, tačiau Izraelis nei patvirtino, nei paneigė savo vaidmenį. T. Hanegbi irgi nekomentavo, ar tai padarė Izraelis.

Po beveik 10 mėnesių trukusių kovų Gazos Ruože tarp palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio baiminamasi, kad Artimieji Rytai dabar atsidūrė ant regioninio karo slenksčio.

Toks karas grėsė po balandžio 14 dienos, kai Irano revoliucinė gvardija paleido šimtus dronų ir raketų į Izraelį. Beveik visos jos buvo perimtos padedant JAV ir kitiems sąjungininkams.

Ši ataka buvo surengta po to, kai Iranas apkaltino Izraelį dviejų Irano generolų nužudymu per smūgį šalies konsulato pastatui Sirijos sostinėje Damaske.

Izraelio atsakas į balandžio 14-osios ataką buvo nedidelio masto – nukentėjo tik karinė bazė centrinėje Irano dalyje.