PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 25 d. 07:09

Izraelio premjeras paragino sudaryti pasaulinį aljansą prieš Irano „teroro ašį“

Pasaulis

B. Netanyahu sako kalbą Kongrese / Scanpix

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


311170

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu trečiadienį, kreipdamasis į JAV Kongresą, susiskaldžiusį karo klausimu, kritikavo demonstracijas dėl Gazos Ruožo paliaubų ir ragino sudaryti pasaulinį aljansą prieš Irano režimą, kurį kaltina tų demonstracijų finansavimu.

Vašingtonas vis labiau nerimauja dėl devynis mėnesius trunkančios Izraelio kampanijos siauroje pakrantės teritorijoje humanitarinės kainos, o protestai Izraelyje ir JAV didina spaudimą B. Netanjahu.

Kalbėdamas JAV Kapitolijuje premjeras atkirto savo kritikams ir apkaltino Teheraną finansuojant ir skatinant JAV rengiamus antiizraelietiškus protestus, o Gazos Ruožo taikos aktyvistus pavadino „naudingais Irano idiotais“.

„Amerika ir Izraelis šiandien gali sudaryti saugumo aljansą Artimuosiuose Rytuose, kad atremtų didėjančią Irano grėsmę, – sakė B. Netanjahu įstatymų leidėjams, o tuo metu demonstrantai gatvėse už istorinio Kapitolijaus komplekso degino jo atvaizdą. – Visos šalys, kurios yra taikoje su Izraeliu, ir visos šalys, kurios sudarys taiką su Izraeliu, turėtų būti pakviestos prisijungti prie šio aljanso.“

Pasak jo, Iranas yra „teroro ašis“, atsakinga už beveik visas sektantiškas žudynes Artimuosiuose Rytuose. Jis teigė, kad JAV ir Izraelis „turi stovėti kartu“ prieš Teheraną ir jo parankinius.

„Mūsų priešai yra ir jūsų priešai. Mūsų kova yra ir jūsų kova. O mūsų pergalė bus ir jūsų pergalė“, – sakė B. Netanyahu, sulaukęs ovacijų Atstovų Rūmų salėje.