PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 18:02

Izraelio premjeras B. Netanyahu raketos sprogimo Golano Aukštumose vietoje pažadėjo, kad atsakas bus „griežtas“

Pasaulis

Izraelio karys netoli Golano aukštumų / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


311832

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, pirmadienį apsilankęs kruvino išpuolio aneksuotuose Golano Aukštumose vietoje, pažadėjo, kad Izraelio atsakas į 12 vaikų gyvybes nusinešusį raketos smūgį bus „griežtas“.

„Kaip visi Izraelio piliečiai ir, turiu pasakyti, kaip daugelis pasaulio gyventojų, esame giliai sukrėsti šių siaubingų žudynių“, – atakos vietoje pasakytus B. Netanyahu žodžius savo išplatintame pranešime citavo jo kanceliarija.

„Tie vaikai yra mūsų vaikai... Izraelio valstybė neleis, negali leisti, kad tai praeitų (be atsako). Mūsų atsakas tikrai bus ir jis bus griežtas.“

Per B. Netanyahu vizitą, surengtą po to, kai pirmadienį buvo palaidotas paskutinis žuvusysis, į kurio laidotuves susirinko šimtai drūzų, protestavo dešimtys Madždal Šamso gyventojų.

Po to, kai Izraelis 1967 m. atėmė Golano Aukštumas iš Sirijos, daugelis Madždal Šamso gyventojų taip ir nepriėmė Izraelio pilietybės.

Šeštadienį iš Libano paleista raketa arabų drūzų Madždal Šamso mieste pataikė į futbolo aikštę ir pražudė 12 joje žaidusių vaikų, kurių amžius – nuo 10 iki 16 metų.

Izraelio kariuomenės teigimu, smūgis buvo suduotas Irano gamybos raketa su 50 kilogramų sveriančia kovine galvute, kurią paleido Libano ginkluotoji grupuotė „Hezbollah“.

„Hezbollah“, kuri nuo karo Gazoje pradžios praėjusių metų spalį reguliariai apšaudo kitoje sienos pusėje esančias Izraelio pajėgų pozicijas, atsakomybės už šį išpuolį neprisiėmė, nors tą dieną pareiškė keletą kartų smogusį Izraelio karių pozicijoms.

„Hezbollah“ teigimu, savo veiksmais prieš Izraelio pajėgas ji siekia parodyti paramą Gazoje esantiems palestiniečiams ir savo sąjungininkei – smogikų grupuotei „Hamas“.