PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 16 d. 11:27

Izraelio kariuomenė: trys įkaitai praėjusį rudenį greičiausiai žuvo per Izraelio smūgį

Pasaulis

Žvakės. Pixabay.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


318719

Labai tikėtina, kad trys izraeliečiai įkaitai, praėjusį rudenį rasti negyvi Gazos Ruože, žuvo per Izraelio oro smūgį. Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė atitinkamas tyrimo išvadas, kurios pateiktos ir žuvusiųjų šeimoms.

Trys įkaitai veikiausiai žuvo per antskrydį 2023 m. lapkričio 10 d. – šios atakos taikinys buvo aukštas „Hamas“ vadas, kuris taip žuvo.

Tokia tikimybė labai didelė, sakoma kariuomenės pranešime. Du žuvę įkaitai buvo kareiviai, trečiasis, turėjęs ir Prancūzijos pilietybę, buvo pagrobtas per „Nova“ muzikos festivalį.

Vis dėl to jų žūties aplinkybės nėra visiškai aiškios. Vertinimas pagrįstas vietos, kurioje rasti kūnai, atakos, žvalgybinės informacijos ir teismo medicinos tyrimų analize.

Vyrai buvo laikomi tunelių komplekse, kuriame buvo ir „Hamas“ vadas. „Atakos metu Izraelio kariuomenė neturėjo informacijos apie įkaitų buvimą objekte, kuris buvo pasirinktas taikiniu“, – sakoma pranešime. Kariuomenė esą daro viską, kad apsaugotų įkaitus. Kariuomenė „gedi su šeimomis dėl siaubingos netekties ir toliau jas lydės“.

Įkaitų artimieji ne kartą įspėjo politinę vadovybę ir kariuomenę, kad intensyvios atakos Gazos Ruože kelia grėsmę ir pagrobtųjų gyvybėms.

Per beprecedentį išpuolį spalio 7 d. „Hamas“ ir kitų grupuočių teroristai Izraelyje nužudė daugiau kaip 1 200 žmonių ir apie 250 paėmė įkaitais. Tai sukėlė Gazos karą, per kurį, vietos institucijų duomenimis, jau žuvo per 41 200 žmonių.

Izraelio duomenimis, „Hamas“ rankose dar yra apie 100 įkaitų. Kiek jų yra gyvi, neaišku.