PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 21 d. 17:37

Izraelio kariuomenė ėmė skiepyti Gazos Ruože kariaujančius savo karius nuo poliomielito

Pasaulis

Izraelio kariai. Scanpix nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


310590

Izraelis pradėjo skiepyti Gazos Ruože kariaujančius savo karius nuo poliomielito ir tiekia vakcinas palestiniečiams, sveikatos apsaugos agentūroms pranešus, kad teritorijoje buvo aptiktas šis virusas, sekmadienį pranešė kariuomenė.

Kariuomenės vadovybė pradėjo „plataus masto visų sausumos pajėgų, tiek reguliariųjų, tiek atsargos karių, skiepijimo operaciją“, sakoma jos pareiškime.

Kariuomenė neskelbia, kiek karių dalyvauja šiame kare, tačiau pranešama, kad tūkstančiai reguliariųjų karių ir rezervistų įsitraukę į karą, kuris tęsiasi nuo spalio 7 dieną „Hamas“ surengtų išpuolių.

Pareiškime teigiama, kad atitinkamas įsakymas buvo duotas, kai kariuomenė ištyrė mėginius Gazos Ruože, kur didžioji dalis žmonių yra perkeltieji gyventojai, o sveikatos infrastruktūra per karą buvo sugriauta.

Jungtinių Tautų agentūros šią savaitę pranešė, kad Pasaulinis poliomielito laboratorijų tinklas šešiuose birželio 23 dieną paimtuose mėginiuose rado antro tipo poliomielito virusą. Izraelio sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad ji nustatė panašių faktų. Žmonių susirgimų nebuvo užregistruota.

Izraelio kariuomenė sakė, kad ji taip pat bendradarbiauja su kitomis organizacijomis, siekdama į Gazos Ruožą atgabenti vakcinų, skirtų vietos gyventojams. Ji teigė, kad iki šiol pristatyta 300 tūkst. vakcinų.

Šis itin užkrečiamas virusas plinta per užkrėstą vandenį arba oro lašeliniu būdu. Jis gali sukelti paralyžių, o kraštutiniais atvejais – mirtį.

Daugelyje perkeltųjų asmenų stovyklų tarp palapinių telkšo nuotekos, o gėlo vandens vis labiau trūksta.

Kadangi degalų kiekis ribotas, pagalbos agentūros retai siunčia sunkvežimius su vandeniu, o šulinių siurbliai negali būti naudojami. Daugelis žmonių eina didelius atstumus pėsčiomis, kad gautų švaraus vandens savanorių įrengtuose punktuose.

Kariuomenė pranešė, kad kartu su Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė, jog „siekiant išsaugoti karių ir Izraelio piliečių sveikatą, rajone veikiantys kariai turi būti paskiepyti nuo viruso“.

Izraelio kariuomenėje yra apie 170 tūkst. nuolatinių karių ir dar 300 tūkst. rezervistų.