REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 25 d. 11:55

Izraelio AT: ultraortodoksai žydai privalo tarnauti kariuomenėje

Pasaulis

Žydai ortodoksai. YouTube.com stop kadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


306320

Izraelio Aukščiausiasis Teismas antradienį vienbalsiai nusprendė, kad ultraortodoksai vyrai turi būti pradėti šaukti į karinę tarnybą.

Šis sprendimas gali lemti ministro pirmininko Benjamino Netanyahu valdančiosios koalicijos žlugimą, Izraeliui tęsiant karą su „Hamas“ Gazos Ruože.

Teismas nusprendė, kad nesant įstatymo, kuriame žydų seminarijų studentai būtų atskirti nuo kitų šaukiamųjų, Izraelio privalomosios karinės tarnybos sistema ultraortodoksams taikoma kaip ir visiems kitiems piliečiams.

Pagal ilgametę tvarką žydai ultraortodoksai atleisti nuo karinės tarnybos, nors ji yra privaloma daugumai žydų vyrų ir moterų.

Šios išimtys jau seniai kelia sekuliarios visuomenės pyktį, o per aštuonis mėnesius trunkantį karą, kai tarnauti šaukiami dešimtys tūkstančių kareivių, o kariuomenė teigia, kad jai reikia visų įmanomų pajėgų, ši atskirtis dar labiau padidėjo. Žuvo daugiau kaip 600 karių.

Politiškai įtakingos ultraortodoksų partijos, pagrindinės B. Netanyahu valdančiosios koalicijos partnerės, priešinasi bet kokiems dabartinės sistemos pokyčiams. Jei išimtys bus panaikintos, tos politinės jėgos gali pasitraukti iš koalicijos. Dėl to vyriausybė žlugtų ir tektų rengti naujus rinkimus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA