PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 27 d. 11:35

Įvyko devynioliktasis Savivaldybės tarybos posėdis: kokie sprendimai priimti?

Biržai

Biržų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Biržų rajono savivaldybė


320864

2024 m. rugsėjo 26 d. įvyko Biržų rajono savivaldybės tarybos 10-ojo šaukimo devynioliktasis posėdis, kuriame dalyvavo 22 Tarybos nariai. Mero potvarkiu sudarytame darbotvarkės projekte buvo įrašyta 19 klausimų. Bendru Tarybos narių sutarimu patvirtinta Tarybos posėdžio darbotvarkė sudaryta iš 19 klausimų. 19 darbotvarkės klausimas – „Dėl savivaldybės būsto pardavimo“ dėl asmens duomenų apsaugos buvo svarstomas uždarame posėdyje (posėdis nebuvo transliuojamas, tačiau vaizdo ir garso įrašas buvo daromas).

Posėdžio pradžioje Savivaldybės meras Kęstutis Knizikevičius suteikė žodį Biržų rajono gyventojui Pranui Pociui, kuris iš anksto užsiregistravo kalbėti dėl padidintų šiukšlių išvežimo kainų.

Atviro posėdžio pabaigoje buvo perskaitytas LVŽS frakcijos pareiškimas, su kurio turiniu galite susipažinti: 2024-09-26 Biržų rajono savivaldybės tarybos posėdis (2 dalis) (youtube.com)

Gyventojams aktualiausi Tarybos priimti sprendimai

Savivaldybės taryba, atsižvelgdama į Biržų rajono savivaldybės peticijų komisijos 2024 m. rugpjūčio 1 d. išvadą dėl Mariaus Kučinsko peticijos Nr. TLK-8, pakeisti Keleivių vežimo reguliaraus vietinio (miesto ir priemiestinio) susisiekimo maršrutais viešųjų paslaugų organizavimo, keleivių ir bagažo vežimo vietinio (miesto ir priemiestinio) susisiekimo maršrutais Biržų rajono savivaldybėje tvarkos aprašą (toliau – Aprašas), patvirtintą Savivaldybės tarybos 2023 m. lapkričio 24 d. sprendimu Nr. T-360, nusprendė pakeisti Aprašo 57 punktą jį papildant – nustatyti bendruosius reikalavimus dviračių ir mikromobilumo transporto priemonių vežimui (miesto ir priemiestinio) susisiekimo maršrutais Biržų rajono savivaldybėje. Papildžius Aprašo 57 punktą detalizuota dviračių ir mikromobilumo transporto priemonių vežimo autobusais tvarka, Aprašas atitinka aukštesnių teisės aktų nuostatas.

Taryba nusprendė pavesti Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybai atlikti jos plane nenumatytą Savivaldybės valdomos įmonės AB Biržų autobusų parko 2023 m. ir 2024 m. I–III ketv. finansinį auditą. AB Biržų autobusų parko finansinį auditą nuspręsta atlikti kadangi, keičiasi Bendrovės vadovas, todėl siekiama gauti nepriklausomą nuomonę apie Bendrovės finansinę būklę, kuri svarbi Savivaldybei rengiant ir formuojant tikslus, uždavinius ir lūkesčius Bendrovei bei būsimam Bendrovės vadovui.

Siekdama užtikrinti piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams priemonių taiklumą ir racionalų lėšų naudojimą, Taryba pritarė Piniginės socialinės paramos teikimo nepasiturintiems Biržų rajono savivaldybės gyventojams tvarkos aprašo, patvirtinto Biržų rajono savivaldybės tarybos 2023 m. rugpjūčio 25 d. sprendimu Nr. T-260 „Dėl Piniginės socialinės paramos teikimo nepasiturintiems“ pakeitimui ir papildymui. Piniginei socialinei paramai skirtos lėšos bus efektyviau naudojamos, o socialinė parama teikiama tiems, kam iš tiesų jos reikia, bus puoselėjama paskata dirbti, mažinama ilgalaikė priklausomybė nuo piniginės socialinės paramos sistemos, taikomos efektyvios priemonės užkertant kelią piktnaudžiavimui parama.

Taryba patvirtino atlygio už vaikų priežiūrą budinčiam ir nuolatiniam globotojui dydį ir mokėjimo tvarką Biržų rajono savivaldybėje. Patvirtinus šia tvarką yra įtvirtintos aktualios teisės aktų reikalavimus atitinkančios nuostatos, reglamentuojančios budintiems ir nuolatiniams globotojams atlygio mokėjimo dydžius ir tvarką, bei fiziniai asmenys skatinami globoti (rūpintis) vaikus šeimoje, tapti budinčiais ar nuolatiniais globotojais, o likusiems be tėvų globos vaikams užtikrinama galimybė būti globojamiems (rūpinamiems) šeimoje. Nustatytas atlygio dydis nuolatiniams globotojams yra lygus 2 Vyriausybės nustatytos minimaliosios mėnesinės algos dydžiams (toliau – MMA) (1 848,00 Eur ) per mėnesį už faktiškai prižiūrimą vaiką, o jeigu nuolatinis globotojas prižiūri daugiau kaip vieną vaiką, atlygis jam didinamas už kiekvieną kitą vaiką po 0,75 MMA (693,00 Eur ) per mėnesį. Taip pat nustatytas budinčiam ir nuolatiniam globotojui mokamas 1 MMA dydžio atlygis, (924,00 Eur ) kai pasibaigus vaiko globai (rūpybai) dėl pilnametystės asmuo ir toliau yra prižiūrimas budinčio ar nuolatinio globotojo šeimoje ir mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, pagal formaliojo profesinio mokymo programą ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą, šio asmens mokymosi laikotarpiu, bet ne ilgiau iki asmeniui sukaks 24 metai. Atlygio dydis budinčiam globotojui, atokvėpio paslaugos teikėjui pakeista nebuvo – lieka šiuo metu galiojantis.

Taryba patvirtinto šildymo sezono vidutinę kietojo ar kitokio kuro, kurio faktinės sąnaudos kiekvieną mėnesį nenustatomos, kainą, taikomą būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijoms apskaičiuoti (su pridėtinės vertės mokesčiu) – 51,00 Eur už 1 kubinį metrą.

Taryba pritarė, kad Biržų rajono savivaldybės administracija kartu su partneriais rengtų ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų bendram finansavimui gauti teiktų projektą „Visos dienos mokyklos paslaugų prieinamumo didinimas Biržų rajono savivaldybėje“ (toliau – Projektas) pagal 2021– 2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos švietimo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 12-003-03-02-01 „Įgyvendinti įtraukųjį švietimą“ bei, gavusi finansavimą, jį įgyvendintų. Įgyvendinus Projektą būtų sukurtas ir įdiegtas priemonių įtraukiajam ugdymui ir švietimo pagalbai Savivaldybės švietimo įstaigose paketas, užtikrinantis švietimo didesnį prieinamumą, visos dienos mokyklos paslaugas, aprūpinimą reikalingomis specialiojo ugdymo priemonėmis.

Pakeista Biržų rajono savivaldybės šeimos tarybos sudėtis. Pavirtinta (pakeistos sudėties) Biržų rajono savivaldybės šeimos taryba Savivaldybės tarybos kadencijos laikotarpiui sudaryta iš:

  • Dalia Baltrušaitienė – Biržų rajono savivaldybės tarybos narė;
  • Dalius Barkauskas – Biržų rajono savivaldybės tarybos narys;
  • Stanislava Grigaravičienė – Biržų rajono kareivių motinų sąjungos atstovė;
  • Gediminas Kvedaras – Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos atstovas;
  • Kristina Pikūnė – VšĮ šeimos centro „Kartu saldu“ direktorė;
  • Ina Romanova – Biržų rajono savivaldybės administracijos tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė (vyriausioji specialistė);
  • Egidijus Saldys – Biržų rajono neįgaliųjų draugijos atstovas;
  • Martyna Šlyžienė – Viešosios įstaigos Biržų rajono socialinių paslaugų centro
  • Bendruomeninių šeimos namų socialinė darbuotoja;
  • Žaneta Taurienė – Biržų lopšelio-darželio „Drugelis“ psichologė;
  • Simona Žekonienė – Biržų rajono kaimo bendruomenių sąjungos atstovė.

Taryba pripažino netekusiu galios Biržų rajono savivaldybės tarybos 2023 m. gegužės 12 d. sprendimą Nr. T-169 „Dėl Biržų rajono savivaldybės tarybos narių atstovavimo už savivaldybės ribų“, kadangi Savivaldybės tarybos nario atstovavimo savivaldybei už savivaldybės ribų tvarka numatyta Biržų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamente.