PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 21 d. 14:57

Įtraukusis  Festivalis „akMENĖJAM“

Akmenė

EtapliusŠaltinis: Akmenės rajono savivaldybės viešosios biblioteka


305983

Akmenės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įgyvendindama projektą, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Akmenės rajono savivaldybė kvietė į pirmąjį festivalį „akMENĖJAM“ gegužės 13 – 24 dienomis! Renginių ciklas vyko Viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose: Kruopiuose, Akmenėje ir Agluonuose.

Festivalio programoje buvo edukaciniai, interaktyvūs spektakliai, kūrybinės dirbtuvės, susitikimai su rašytojais. Projekto įgyvendinimo metu į edukacines ir interaktyvias veiklas įtraukti, tiek mažiausieji bibliotekos lankytojai – vaikai nuo 3 metų, tiek jaunimas, norintis stiprinti kūrybinius įgūdžius viešojo kalbėjimo srityje – performatyvaus pasirodymo kūrime ir atlikime.

Įtraukiojo festivalio „akMENĖJAM“ tikslas aktyvinti vaikų ir jaunimo įsitraukimą į kūrybinį procesą, ugdant jų kūrybiškumą, bendradarbiavimą ir suvokimą apie skirtingas kultūros ir meno sritis. Gerinti kultūrinių renginių prieinamumą ir didinti jų pasiūlą ne tik Akmenės viešojoje bibliotekoje, bet ir jos filialuose įtraukiant Akmenės miesto, Kruopių miestelio bei Agluonų kaimo bibliotekas. Festivalio veiklos parinktos įtraukiant vaikus nuo 2 metų amžiaus iki jaunimo bendruomenės norinčioms išmokti viešojo kalbėjimo paslapčių ir subtilybių.” - reflektavo Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Lina Lukytė

Projekto partneriai: Akmenės rajono paramos šeimai centras, Akmenės rajono savivaldybė, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija.

Vienas pirmųjų festivalio svečių - Marius Čepulis - fotografas, rašytojas, lektorius, laidų vedėjas, ornitologas pristatė knyga „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“ ir pasidalino patirtimis kūrybiniame procese.

Ypatingai renginių repertuaro netrūko mažiesiems – spektaklių. Nuotaikingas tarptautinę patirtį turinčio teatro kūrėjo iš Didžiosios Britanijos Sam Quinno vaidinimas „Mažos raudonos durelės“ džiugino vaikus improvizaciniu pasirodymu.

Indrės Endriukaitės ir Remigijaus Endriukaičio spektakliai „Mane lapė neša“, ir „Tigro pusryčiai“. Vyras ir žmona „Ridikėlių mokyklėlės“ įkūrėjai, teatro ir kino aktoriai. Spektaklis „Mane lapė neša“ kurtas pagal lietuvių liaudies pasaką „Katinėlis ir Gaidelis“ su diskusija kaip apsisaugoti nuo nepažįstamų suaugusiųjų, turinčių blogų ketinimų vaiko atžvilgiu bei kaip saugiai elgtis pasiklydus, o „Tigro pusryčiai“ dviejų dalių edukacinis spektaklis apie sveikus mitybos įpročius, pamokėles, remiantis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijomis, bei konsultuojantis su vaikų mitybos specialistais.

Unikali, šiuolaikinė menininkė Eglė Norbutaitė – vedė kūrybines dirbtuves ir pasidalino autoryste. Ir koks vaikų ir jaunimo festivalis be repo? Edukatorius, lektorius, repo entuziastas Lukas Kulikauskas skatino per storytelling‘o išraišką įgalinti kūrybiškumą.

Galiausiai festivalis su trenksmu uždarytas autoriaus, poeto, publicisto, teatro ir kino režisieriaus, dainų autoriaus ir atlikėjo V.V. Landsbergio.


Foto galerija: