PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 29 d. 16:21

Italijos premjerė Kinijoje susitiko su Xi Jinpingu

Pasaulis

Xi Jinpingas. Scanpix nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


311821

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pirmadienį susitiko su Kinijos vadovu Xi Jinpingu, turėdama tikslą atkurti pašlijusius abiejų šalių santykius.

Gruodžio mėnesį G. Meloni informavo Pekiną apie Italijos pasitraukimą iš Kinijos visame pasaulyje įgyvendinamo infrastruktūros investicijų projekto „Juosta ir kelias“, teigdama, kad ekonominės viltys nepasiteisino.

Italija buvo vienintelė Didžiojo septyneto (G7) šalis, dalyvavusi „Juostos ir kelio“ projekte. Ji prisijungė 2019 metais, kai dabartinė G. Meloni trijų partijų dešinioji vyriausybė nebuvo valdžioje.

Dabar G. Meloni siekia perkrauti santykius su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika. Šiuo metu ji yra išvykusi penkių dienų vizito į Kiniją – pirmojo po to, kai 2022 metais pradėjo eiti pareigas.

„Tarptautiniu lygmeniu didėja neapibrėžtumas, ir aš manau, kad Kinija neišvengiamai yra labai svarbi dialogo partnerė visoje šioje dinamikoje, – sakė G. Meloni per susitikimą su Xi Pekine, pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA. – Turime kiekvienas iš savo požiūrio taško svarstyti, kaip užtikrinti stabilumą, taiką ir laisvą prekybą.“

G. Meloni ir Kinijos premjeras Li Qiangas sekmadienį pasirašė trejų metų veiksmų planą ekonominiams ryšiams gerinti, nors buvo paskelbta nedaug detalių.

Pirmadienį ji pareiškė, kad tikisi, jog Italija ir Kinija „ieškos naujų bendradarbiavimo formų“. G. Meloni taip pat sakė, kad norėtų labiau „subalansuotų“ prekybos santykių, Europoje skambant kaltinimams, kad Pekinas pasaulinę rinką užtvindo pigiomis, valstybės subsidijuojamomis prekėmis.

Savo ruožtu Xi sakė, kad palankiai vertina Italijos bendrovių investicijas Kinijoje.