PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 10:19

Italija nesugebėjo laiku atidaryti prieštaringai vertinamos migrantų stovyklos Albanijoje

Pasaulis

Nelegalūs migrantai (asociatyvi nuotr.) / Marius Morkevičius/ELTA

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312295

Ketvirtadienį Italija nesugebėjo laiku atidaryti migrantų stovyklos Albanijoje, kur jie būtų laikomi, kol bus nagrinėjami jų prieglobsčio prašymai.

Stovykla turėjo būti atidaryta pagal prieštaringai vertinamą Italijos ir Albanijos susitarimą, pasirašytą siekiant išskirstyti Italijos vandenyse išgelbėtus migrantus. Tie, kurie laikomi pažeidžiamiausiais, turi būti nuvežti į Italiją, o kiti išsiųsti iš Europos Sąjungos (ES) į Albanijos Šenginio uostą. Ten atvykę migrantai bus pervežami į kitą centrą buvusioje karinėje bazėje Giaderyje ir lauks, kol bus išnagrinėti jų prašymai.

Birželio pradžioje viešėdama Albanijoje Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pažadėjo, kad „dviejų centrų kompleksas pradės veikti nuo rugpjūčio 1 d.“. Nepaisant pažadų, tikrovė visai kitokia. Giaderio stovykloje parengti vos keli būstai ir nėra jokių ženklų, kad netrukus jų bus daugiau. Už stovyklų statybą ir valdymą atsakinga Italija.

Numatyta, kad į Giaderį išsiųsti prieglobsčio prašytojai gyvens nedideliuose būstuose, apsuptuose aukštų sienų, kol Italijos teismai išnagrinės jų prašymus. G. Meloni sakė, kad iš pradžių stovykloje tilps apie 1000 žmonių, pamažu ji bus išplėsta ir joje galės gyventi iki 3000 migrantų. Pasak Italijos žiniasklaidos, apie 10 teisėjų vaizdo ryšiu rengs posėdžius su prieglobsčio prašytojais Albanijoje.

Žmogaus teisių grupės šį projektą pasmerkė kaip „neteisėtą“ pagal tarptautinę teisę. Tačiau skurdžiame Šiaurės Albanijos kampelyje, ironiška, dėl migracijos praradusiame daug žmonių, migrantų atvykimas iš esmės vertinamas kaip sveikintinas postūmis. Rajonas aplink Giaderį iš esmės tapo apleistas, pastaraisiais metais gyventojų sumažėjo nuo maždaug 7000 iki vos 2000. Tie, kurie liko, daugiausia verčiasi iš ūkininkavimo ir pinigų, siunčiamų užsienyje dirbančių albanų.

Kaimo gyventojai džiaugiasi, kad rajonas atsigauna, Albanijos ir Italijos darbininkai perka vietos parduotuvėse, nuomojasi namus. Kaime pasirodė daugybė naujų darbo skelbimų, siūlančių slaugytojų, valytojų ir psichologų darbo vietas. Aukštesnės klasės darbovietės žada beveik 1000 eurų per mėnesį atlyginimą, gerokai viršijantį Albanijos vidurkį. Atvykęs Italijos ambasadorius netgi pažadėjo padėti išspręsti problemas, susijusias su vietos elektros tinklu, nuolat keliančiu problemas Giaderyje. Tačiau migrantai nesimaišys su vietos gyventojais, jie bus uždaryti už objekto apsauginės tvoros ir saugomi policijos.