REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 22 d. 13:51

V. Putinas galimą branduolinių ginklų naudojimą pateisina egzistencine grėsme Rusijai

Pasaulis

Stop kadras

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


306077

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Rusijos pralaimėjimą Ukrainoje prilygina egzistencinei grėsmei jo šaliai, kad galėtų pritaikyti „išimtinį atvejį“, kai pagal esamą Rusijos branduolinę doktriną būtų galima panaudoti branduolinius ginklus.

Apie tai rašoma Karo tyrimų instituto (ISW) straipsnyje.

Straipsnyje teigiama, kad rusų diktatorius toliau žarstosi branduoliniais grasinimais, tokiu būdu siekdamas atgrasyti Vakarus nuo tolesnės pagalbos Ukrainai ir pakenkti tarptautinės bendruomenės pastangoms nugalėti Rusija šios kare Ukrainoje.

Kalboje, pasakytoje per diplomų įteikimo naujiems karininkams ceremoniją birželio 21 d., jis pareiškė, kad Rusija planuoja toliau tobulinti savo branduolinę triadą, kuri būtų „strateginio atgrasymo garantas“, bei išlaikyti galios pusiausvyrą pasaulyje. V. Putinas atkreipė dėmesį, kad Rusija taip pat stengiasi padidinti savo konvencinio karo pajėgumus ir gynybos pramonės gamybos apimtis.

Birželio 20 d. Vienoje įvykusioje spaudos konferencijoje V. Putinas teigė, kad Rusija svarsto „sumažinti ribą“, nuo kurios būtų pradėta taikyti Rusijos branduolinė doktrina ir kad galimas strateginis rusų pajėgų pralaimėjimas mūšio lauke Ukrainoje reikštų „(Rusijos) valstybingumo pabaigą“.

„Gali būti, kad V. Putinas melagingai prilygino Rusijos pralaimėjimą Ukrainoje egzistencinei grėsmei Rusijos valstybei, kad galėtų pritaikyti „išimtinį atvejį“, kai pagal esamą Rusijos branduolinę doktriną būtų galima panaudoti branduolinius ginklus“, – pastebėjo ISW.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad V. Putino birželio 21 d. išsakytas pareiškimas atspindi jo pastaruoju metu vykdomą informacinę kampaniją, kuria siekiama sabotuoti Vakarų pastangas suformuoti bendrą strateginį tikslą ryžtingai atremti Rusijos invaziją ir tokiu būdu užbaigti karą Ukrainoje.

„Grasinimai branduoline eskalacija yra vienas iš pagrindinių Rusijos gebėjimo manipuliuoti užsienio šalyse už sprendimų priėmimą atsakingais asmenimis ir mažai tikėtina, kad jie pasibaigs faktine branduoline eskalacija, nes tam egzistuoja atitinkamų branduolinių ir konvencinių atgrasymo priemonių“, – rašoma straipsnyje.

Pranešama, kad gegužės 21 d. Rusijos kariuomenė pradėjo pirmąjį praktinių pratybų, kurių metu bus mokomasi naudoti nestrateginius branduolinius ginklus, etapą. Apie šias pratybas Rusija pranešė gegužės 6 d., nurodydama, kad jų tikslas – „padidinti nestrateginių branduolinių pajėgų parengtį vykdyti kovines misijas“.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA