PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 20 d. 08:46

Istorinė akimirka Tauragės ligoninėje – tarptautinė kepenų eksplantacijos operacija

Tauragė

Tauragės ligoninės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Tauragės ligoninė


319580

Pirmą kartą Tauragės ligoninės istorijoje atlikta sėkminga kepenų eksplantacija. Tauragiškio kepenys persodintos Varšuvos universitetinėje ligoninėje donoro laukusiam pacientui. Tauragės medikai dėkoja ligonio artimiesiems, kurių sprendimas išgelbėjo kito žmogaus gyvybę.

Donoras – tauragiškis

Rugsėjo 11-oji įeis į Tauragės ligoninės istoriją. Čia ligoninės medikų ir kolegų iš Lenkijos brigada sėkmingai eksplantavo tauragiškio kepenis, kurios vėliau buvo persodintos pacientui Lenkijoje.
– Pirmą kartą ligoninės istorijoje suveikė sėkminga organų transplantacijos programa. Negyvybingo žmogaus atitinkantys organai perduoti kitam asmeniui, kuris laukė donoro, – informavo Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis.
Pasak gydytojo, tauragiškis ligoninėje buvo gydomas po sunkios ligos, buvo pakenkta jo galvos smegenims. Konstatavus smegenų mirtį ir gavus artimųjų sutikimą, vyro kepenys sėkmingai eksplantuotos, o vėliau transplantuotos pacientui iš Lenkijos.
– Transplantacijos programa suveikė tarptautiniu mastu ir piliečio kepenys buvo nusiųstos į Varšuvos universitetinę ligoninę ir persodintos jų laukusiam pacientui, – sakė medikas.
Kepenų transplantacijos procese dalyvauja organų donorų ir transplantacijų koordinatoriai, gydytojai gastroenterologai, radiologai, anesteziologai-reanimatologai, chirurgai, slaugytojos ir dar daug kitų specialybių gydytojų bei pagalbinių tarnybų darbuotojų. Net valstybės sienos apsaugos, policijos pareigūnai padeda transplantacijos komandai, kai donorinį organą reikia pristatyti iš atokių Lietuvos ir užsienio valstybių kampelių.
– Donoras buvo mūsų pacientas, kuriam negrįžtamai buvo pakenktos galvos smegenys. Asmuo buvo gydomas Tauragės ligoninėje ir artimųjų dėka jo veiklūs organai išsaugojo kito žmogaus gyvybę. Lietuvoje veikianti transplantacijos programa neapibrėžia donoro amžiaus, transplantacijai tinkami ir vyresnio amžiaus žmonių organai. Gyvybes išsaugoti padeda net ne vienas donoro organas, o visas jų kompleksas: pradedant akių ragenomis, inkstais, kepenimis ir net širdimi, – sakė gydytojas.

Ačiū artimiesiems

Kepenų transplantacija yra viena sudėtingiausių pilvo operacijų, bet dažnai tai vienintelis gydymo būdas norint išsaugoti gyvybę. Sudėtingiau nei jas yra persodinti tik širdį.
Kepenų transplantacijos žmonėms prireikia dėl daugelio ligų, sukeliančių negrįžtamą kepenų funkcijos sutrikimą, kurio vienintelis galutinis gydymo būdas, sąlygojantis paciento pasveikimą ir pilnavertį gyvenimą – sergančio organo pakeitimas donorinėmis kepenimis. Šiuo metu Lietuvoje kepenų transplantacijos laukia apie 40 recipientų, jiems donorai ieškomi ne tik šalies, bet ir visos vieningoje transplantacijos programoje dalyvaujančių Europos šalių sistemoje.
– Nuoširdi mano padėka tauragiškio artimiesiems, kurie sutiko paaukoti organus donorystei. Tai labai svarbus žingsnis išsaugant kito žmogaus gyvybę. Nėra nieko kilniau, nei netekus artimo žmogaus išgelbėti svetimo sunkiai sergančiojo gyvybę. Labai tikiuosi, kad mokslui sparčiai žengiant į priekį tokių svarbių operacijų turėsime vis daugiau, – donoro artimiesiems dėkojo D. Masiulionis.

Atliekant unikalią operaciją Tauragės ligoninėje, dalyvavo Klaipėdos, Tauragės ir Varšuvos specialistai.
– Organo paėmimo procesą atliko kombinuota brigada. Pas mus atvyko specialistai iš Lenkijos, o mūsų ligoninės specialistai dirbo kartu. Noriu padėkoti visai brigadai: gydytojams Danguolei Kačergienei ir Viliui Petrauskui, operacinės slaugytojai Kristinai Gedvilienei, anesteziologei Livetai Penikienei, – dėkojo D.Masiulionis.
Tinkamo donoro parinkimo procedūra nėra paprasta. Ligoninės medikai apie pacientą informuoja Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistus, jie kolegas iš sostinės, o pastarieji – Europos ligonines, kuriose donoro organų laukia sunkiai sergantys pacientai. Atlikus visus reikiamus tyrimus, atrenkamas pacientas, kuriam bus persodinami donoro organai.
Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalyje transplantacijų laukia beveik 300 žmonių. Tame tarpe: 80 – inksto, 22 – širdies, 3 – plaučių, 3 – širdies-plaučių komplekso, 34 – kepenų, 1 – kasos-inksto komplekso, 153 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 6 vaikai.

Nors Lietuvoje yra beveik 48 tūkstančiai žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei bei užpildžiusių sutikimo formą Donoro kortelei gauti, tam turi pritarti ir mūsų artimieji. Todėl labai svarbu, kad jie žinotų apie jūsų apsisprendimą dėl organų ir audinių donorystės – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris kažkam gali išgelbėti gyvybę ar pagerinti gyvenimo kokybę.