PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Spalio 1 d. 18:35

Išskirtiniai sumuštiniai su lašiša

Lietuva

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


279187

Senovės civilizacijose gydymui naudotos garstyčios šiais laikais tampa vis populiaresniu pagardu prie įvairių patiekalų. Jų rūšių yra visa galybė – nuo lietuviams įprastų prancūziškų Dižono iki vokiškų, naudojamų dešrainiams gardinti. Visos jos yra puikus medžiagų, padedančių virškinimui, šaltinis.

Garstyčios padeda virškinimui

Garstyčių sėklose randama vitaminų A, B6, B9, C ir D bei omega-3 riebalų rūgščių. Jose yra daugybė mineralų: magnio, kalcio, seleno, mangano, vario. Organizmui jos naudingos ir todėl, kad garstyčių grūdeliai yra nevirškinamos skaidulos, bet pačiam virškinimo procesui teikia papildomos naudos.

Tiesa, grūdeliuose yra ir žmogui toksiškų medžiagų, tokių kaip eruko rūgštis, tačiau, vartojant garstyčias saikingai, kaip pagardą, jos tikrai nepakenks. Tiesa, besilaukiančioms ar maitinančioms moterims bei vaikams iki trejų metų geriau garstyčių nevartoti. Nors alergija garstyčioms ir nėra dažna, vis tik svarbu stebėti savo organizmo reakcijas, ypač jei turite bėdų su virškinimo organų veikla.

Norint tinkamai garstyčias naudoti pagal paskirtį, labai svarbu suprasti, kuo skiriasi jų rūšys. Geltonosios garstyčios yra švelnios ir idealiai tinka kasdieniam naudojimui, tepant jas ant sumuštinių ar mėsainių bandelių. Aštresnio skonio Dižono garstyčios puikiai tiks salotoms ir padažams. Aitrios rudosios garstyčios suteiks pikantiškumo delikatesiniams sumuštiniams ir dešrelėms, o viso grūdo garstyčios suteikia puikią tekstūrą mišrainėms ar mėsos gaminiams.

Garstyčios puikiai suminkština mėsą

Derėtų prisiminti, kad garstyčias galima naudoti ne tik kaip pagardą, bet ir kaip mėsos marinatą. Tiesiog, prieš kepant mėsą,patepkite ją garstyčių, žolelių ir prieskonių mišiniu bei kuriam laikui palikite. Kai mėsa susimarinuos, drąsiai ją kepkite ant grilio ar tiesiog keptuvėje. Kartu toks marinatas padės labiau įsisavinti prieskonių savybes, jie geriau perduos savo aromatą viso kepimo metu.

Nusipirkus parduotuvėje garstyčių, svarbu jas tinkamai laikyti. Garstyčias reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio. Taip jos išsaugos visas savo naudingąsias savybes ir nesuges. Atidarytas garstyčias būtinai laikykite šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir nesugestų anksčiau galiojimo laiko pabaigos.

Sumuštiniai su meduje ir garstyčiose marinuota lašiša

Agurkams, marinuotiems su krienais, prireiks:

  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų acto rūgšties (12 proc.)
  • 100 ml. vandens
  • 0,5 vnt. agurko
  • 2 šaukštų tarkuotų krienų

Marinuotai lašišai prireiks:

  • 1 citrinos
  • 1 šaukšto Dižono garstyčių
  • 2 šaukštelių medaus
  • 3 šaukštų maisto gaminimui skirto aliejaus
  • 1 žiupsnelio druskos
  • 1 žiupsnelio šviežiai sumaltų pipirų
  • 200 g lašišos nugarinės dalies
  • Patiekimui reikės:
  • Traškios duonelės
  • Krapų

Agurkų, marinuotų su krienais, gaminimo eiga:

Sumaišykite cukrų, actą ir vandenį. Plakite viską iki tol, kol cukrus ištirps.

Supjaustykite agurką plonais griežinėliais su pjaustymo mandolina arba sūrio pjaustykle. Nuskuskite krienus ir sutarkuokite juos.

Sumaišykite agurką ir krienus su acto marinatu. Palikite marinuotis ne mažiau nei 1 valandai, pageidautina netgi nakčiai.

Marinuotos lašišos gaminimo eiga:

Sutarkuokite ploną išorinę citrinos žievelę ir išspauskite sultis iš citrinos. Suplakite kartu citrinos sultis (0,5 šaukšto), žievelę, garstyčias, medų, aliejų, druską ir pipirus.

Supjaustykite lašišą griežinėliais (apytiksliai 3 mm storio) ir uždėkite su virtuviniu teptuku storą garstyčių marinato sluoksnį ant lėkštės.

Sudėkite lašišos griežinėlius ant marinato ir uždėkite ant lašišos su virtuviniu teptuku likusį marinatą. Palikite marinuotis kambario temperatūroje 1 arba 2 valandas prieš patiekiant.

Patiekite kartu su traškia duonele. Papuoškite lašišą marinuotais agurkais ir krapais.

Pranešimas spaudai