PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 09:12

Išrinktos labiausiai Raseinių rajono gyventojams ir mokiniams patikusios dalyvaujamojo biudžeto idėjos

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


318113

Pirmą kartą Raseinių rajono savivaldybėje vykdyta dalyvaujamojo biudžeto iniciatyva tikrai „neprisvilo“. Rugsėjo 8 d., pasibaigus dvi savaites trukusiam balsavimui, paaiškėjo daugiausiai simpatijų sulaukęs projektas. Juo tapo Raseinių jaunimo reikalų tarybos pasiūlyta idėja – vandens stotelė Raseiniuose, kuri buvo viena iš 8-ių balsavimui atrinktų iniciatyvų (iš viso šiemet jų buvo pateikta 13).

Laimėjusio projekto autoriai teigė, jog Raseinių mieste nėra nė vienos geriamo vandens stotelės, todėl norima įkurti stotelę, kurioje būtų galima pasipildyti gertuvę ar atsigerti vandens žmonėms ir gyvūnams. Autorių tikslas – skatinti rajono gyventojus, praeivius gerti daugiau vandens, taip pat užtikrinti, jog vedžiojami gyvūnai būtų aprūpinami geriamu vandeniu, o Maironio parke sportuojantys asmenys galėtų bet kada patogiu būdu pasipildyti gertuves vandeniu.

Iš viso už šią idėją balsavo 286 raseiniškiai (18,09% visų balsavusiųjų). Šviečiančios supynės Maironio parke surinko 274 balsus, projektas „Raseiniai – šviesų miestas“ surinko 253 balsus ir nuo pirmosios vietos laimėtojo atsiliko visai nedaug.

Iš viso už dalyvaujamojo biudžeto idėjas šiais metais balsavo 773 iš 26706 (2.89%) Raseinių rajono gyventojai (183 vyrai ir 590 moterų). Pagal amžiaus grupes aktyviausi balsuotojai buvo 35-49 m. amžiaus raseiniškiai, jie sudarė net 34.02% visų balsavusiųjų. Kitos amžiaus grupės pasiskirstė taip: 16-24m.: 61 (7.89%), 25-34 m.: 143 (18.50%), 50-64 m.: 229 (29.62%), >64 m.: 77 (9.96%).

Teikti iniciatyvas ir balsuoti už patraukliausias galėjo Raseinių rajone gyvenamąją vietą deklaravę asmenys. Planuojama, kad gyventojų patraukliausiu išrinkto aplinkos gerinimo projekto įgyvendinimo darbai prasidės dar šiemet. Už tai atsakinga bus Savivaldybės administracija, o lėšos skiriamos iš Savivaldybės biudžeto.

„Džiugu, kad pirmą kartą vykdytas dalyvaujamasis biudžetas mūsų rajone sulaukė pakankamai didelio gyventojų susidomėjimo ir įsitraukimo. Šiuos skaičius mes lyginame su įprastomis apklausomis, kurias kada nors yra vykdžiusi Savivaldybė, tad skaičiai tikrai išraiškingi. Tai įpareigoja mus, kaip Savivaldybės vadovus, kitąmet numatyti jau didesnes sumas šiai iniciatyvai, kad gyventojai galėtų siūlyti dar patrauklesnes ir originalesnes idėjas“, – apie rezultatus kalbėjo Raseinių rajono savivaldybės meras Arvydas Nekrošius.

Merui antrino ir projektinių pasiūlymų vertinimo darbo grupės pirmininkas, Raseinių rajono savivaldybės vicemeras, Mingaudas Tamaliūnas: „Dėkoju visiems Raseinių krašto gyventojams, kurie teikė idėjas viešos infrastruktūros gerinimui ir dalyvavo balsavime renkant patraukliausią. Manau, tai svarbus postūmis mūsų savivaldos gyvenime, nes tiek administracija turėjo galimybę pamatyti, ko gyventojams trūksta mūsų mieste, tiek ir patys gyventojai turėjo galimybę susipažinti, kaip veikia įvairūs biurokratiniai procesai, kai yra norima kažką įgyvendinti naujo“.

Susipažinti su gyventojų pateiktomis iniciatyvomis galima interneto svetainėje https://dalyvauk.raseiniai.lt/

Pirmą kartą Raseinių rajone dalyvaujamojo biudžeto priemonei įgyvendinti Savivaldybė skyrė 20 000 Eur, iš jų šiais metais 10 000 Eur pagal atskirą tvarką buvo skirta tik mokykloms, t. y. po 1 000 Eur kiekvienos mokyklos mokinių dalyvaujamam biudžetui. Iki šios dienos beveik visos mokyklos jau spėjo šią iniciatyvą įgyvendinti, t.y. inicijuoti paraiškų teikimą ir vertinimą bei surengti viešus balsavimus moksleivių tarpe ir net gi atlikti nubalsuotos idėjos įgyvendinimą. Balsų dauguma išrinktos idėjos:

  1. Prezidento Jono Žemaičio gimnazijoje daugiausiai balsų surinko projektinė idėja „Rugsėjo 1-oji kitaip“, kurios metu moksleiviams buvo surengtas specialus koncertas-diskoteka ir pakviesta koncertuoti gimnazistų grupė bei jaunimo muzikos grupė „Hipokritai“. Balsavime dalyvavo 267 gimnazistai (iš 446), laimėtojas surinko 160 balsų, antroje vietoje liko idėja „Sėdmaišiai II korpuse“, kuri surinko 83 balsus.
  2. Raseinių r. Girkalnio pagrindinėje mokykloje buvo vykdoma 3-10 klasių mokinių apklausa (apklausą iniciavo mokyklos Mokinių taryba). Apklausoje dalyvavo 95 mokiniai. Daugiausiai balsų sulaukė idėja „Inventoriaus atnaujinimas/įsigijimas“. Mokiniai anketos komentaruose nurodė, jog norėtų įsigyti minkštų baldų į atnaujinamą poilsio erdvę, tinklinio tinklą ir stalo teniso kamuoliukų.
  3. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje visos 5-IV gimnazijos klasės kūrė idėjas, jų įgyvendinimo planus, sąmatas ir rengė jų pristatymus. Vėliau vyko „Idėjų mugė“, kurioje kiekviena klasė bandė „parduoti“ savo idėją. Idėjas kūrė apie 200 mokinių. Mokinių taryba, įvertinusi pristatymus ir finansinį pagrįstumą, nusprendė įrengti tinklinio aikštelę gimnazijos stadione. Montavimo darbus atliko patys mokiniai, vadovaujami fizinio ugdymo mokytojų.
  4. Ariogalos gimnazijoje buvo pateiktos 7 idėjos: poilsio ir laisvalaikio erdvė; sporto inventoriaus atnaujinimas; lauko suoliukai; spintelės; sporto salės grindų perdažymas; kondicionierius; interaktyvus muzikinis kilimas. Dalyvavo 158 mokiniai ir jie pasirinko poilsio ir laisvalaikio erdvės sukūrimą, įsigyjant sėdmaišius bei stalo žaidimus.
  5. Šaltinio progimnazijos mokiniai pateikė 8 idėjas. Balsavimas vyko Mokinių tarybos diskusijos bei TAMO dienyne vykdytos apklausos būdu. Nuspręsta iš dalyvaujamojo biudžeto lėšų įsigyti mokyklines persirengimo, daiktų saugojimo spinteles, kuriose vaikai galės laikyti savo asmeninius daiktus ar vadovėlius, kurie nereikalingi neštis namo.
  6. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijoje pasiūlymus teikė kiekviena 5-8, I-IV gimnazijos klasė. Pradiniame etape buvo gauti 5 pasiūlymai, dalis jų buvo idėjiškai panašūs. Galiausiai, laimėjo pasiūlymas „Sporto inventoriaus atnaujinimas“ ir buvo įsigyti 2 mokykliniai ir 2 gimnastikos čiužiniai, nešiojami futbolo vartai, skersinis montuojamas prie sienos ir kamuolių krepšys.
  7. Raseinių r. Betygalos Maironio pagrindinė mokykloje buvo pateikti 6 pasiūlymai . Laimėjo pasiūlymas su fontanėliu vandens atsigėrimui mokyklos vestibiulyje. Mokiniai viešai pristatė savo pasiūlymus, po to vyko slaptas balsavimas. Šiuo metu laukiama, kol bus pagamintas fontanėlis.
  8. Raseinių mokykloje-daugiafunkciniame centre „Spindulys“ buvo gauti 7 pasiūlymai. Iš jų 3 pasiūlymus buvo nuspręsta įgyvendinti: naujų sūpynių įrengimas mokyklos sporto ir laisvalaikio erdvėje; apsilankymas Vinetų (indėnų) kaime ir išvyka į delfinariumą prie Baltijos jūros. Mokyklos salėje vyko atviras balsavimas, kuriame dalyvavo 61 mokinys (tai sudaro daugiau nei 90 proc. visų mokyklos ugdytinių).
  9. Viktoro Petkaus progimnazijoje buvo siūloma mokiniams rinktis iš 4 pasiūlymų: edukacijos (piešimo, lipdymo iš molio, papuošalų, ledų gaminimo); pasirinkto muzikanto koncertas; diskoteka; sporto aikštelė su treniruokliais. 180 balsavime dalyvavusių mokinių daugiausiai prabalsavo už aktyvaus poilsio zonos įrengimą progimnazijos kieme.
  10. Šiluvos gimnazijoje mokiniai teikė šias idėjas: sėdmaišiai, lauko supynės, televizorius koridoriuje informacijos perdavimui, visuotinis internetas ir programėlės, betoninis lauko teniso stalas, betoninis šaškių ir šachmatų stalas, edukacinė siena. Balsavo 80 moksleivių ir jie pasirinko įsigyti interneto stiprintuvą bei programėlę „Wordwall“. Taip pat planuojama nupirkti ir sėdmaišius.

Visos dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvoje aktyviai veikusios mokyklos tvirtina, jog kitąmet lygiai taip pat su nekantrumu lauks šios iniciatyvos, nes mokiniai tikrai aktyviai dalyvavo ir liko patenkinti rezultatu.