PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 28 d. 12:44

Įspūdingi šiųmečio festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ akcentai

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


315806

Šią vasarą, ilgiau nei mėnesį vykęs IX festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ jau atsisveikino su savo ištikimais gerbėjais iki kitų metų. Festivalį organizavo Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras ir Lietuvos nacionalinė filharmonija. Devintą sezoną organizuojamas renginys septynis vasaros sekmadienius nemokamai kvietė žiūrovus į restauruoto XIX amžiaus Balinskių dvaro sodybos rūmų parką Jašiūnuose.

Šių metų festivalio programoje – platus geografinis atlikėjų spektras. Koncertus be Lietuvos atlikėjų surengė muzikai iš Lenkijos, Sakartvelo ir Italijos. Septynių festivalio koncertų programa pateikė didžiąją dalį profesionaliosios akademinės muzikos žanrų - klasikinę ir šiuolaikinę akademine muziką, džiazą, skirtingų tautų liaudies muziką. Skambėjo operos, orkestrinio, kamerinio, vokalinio solinio ir chorinio bei instrumentinio (pučiamieji, mušamieji, styginiai) žanro muzika. Meistriškai atliekama muzika, vasaros popietes pavertė ypač turiningomis ir, kaip rodo festivalio gerbėjų susidomėjimas, labai reikalingomis.

Birželio 30 d. festivalis prasidėjo nuostabiu Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Lietuvos policijos reprezentacinio pučiamųjų orkestro (meno vadovas Artūras Maniušis, dirigentas Eimantas Anskaitis) koncertu su pučiamųjų originalios muzikos aukso fondo programa. Tai buvo iškilminga ir garsi festivalio pradžia, pabrėžianti jo svarbą, vertybes bei suteikianti unikalią galimybę klausytojams išgirsti Lietuvos ir užsienio kompozitorių populiarią orkestrinę muziką bei džiazo aranžuotes.

Liepos 7 d. Jašiūnų dvare Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pristatė muzikinį spektaklį „Dolce far niente“ (it. Saldusis dykinėjimas) – tai teatralizuotas koncertas, kuriame skambėjo arijos, duetai ir ansambliai iš puikiai žinomų klasikinių operų. Prasidėjęs kaip įprasta maloni šeimos vakarienė, vakaras scenoje pamažu atskleidė tikruosius susirinkusiųjų veidus ir užmačias.

Namų šeimininkų vaidmenys atiteko Reginai Šilinskaitei ir Arūnui Malikėnui, sūnų ir marčią vaidino Laurynas Aksamitas ir Gabrielė Bukinė, paauglę dukrą – Evelina Volodkovič, padavėją – Karolis Kašiuba. Koncertą „Dolce far niente“ rengė režisierė ir idėjos autorė Agnė Ambrozaitytė, koncertmeisterė Lina Giedraitytė, scenografė Andrėja Puskunigytė ir kostiumų dailininkė Toma Stašytė. Šis nuostabus koncertas sukūrė nepakartojamą festivalio atmosferą. Žaismingumas, elegancija ir profesionalumas dar ilgai neleido pamiršti nepakartojamų atlikėjų.

Tęsiant vasaros festivalį, liepos 14 d., pirmą kartą Jašiūnų dvare svečiavosi tautinio identiteto skleidėjas, tarptautinių kultūrinių mainų puoselėtojas, lietuvių dievinamo ir išsiilgto subtilaus, sodraus kartveliško dainavimo perlas – vokalinis vyrų ansamblis „Suliko“. Nuostabus – naujas susitikimas su ansambliu, jo meistriškumu ir nepakartojama nuotaika dvelkiančia programa. Koncerte ansamblis atliko įvairias Kartvelų liaudies dainas, daugiabalses liturgines giesmes ir miesto folkloro kūrinius. Nuotaikingai pateikdami savo programą, gyvai bendraudami su publika, ansamblio dainininkai neapsiėjo be improvizacijų, papildomų instrumentų ir komentarų. Žiūrovai negailėjo aplodismentų už nepakartojamą ir kupiną aistros pasirodymą.

Jašiūnų dvaro sodyboje festivalio gerbėjams, liepos 21 d., įspūdingą koncertinę programą „Spanish Night“ dovanojo Varšuvos kamerinės operos orkestras „Musicae antuquae collegium varsoviense“, dirigentas – Krzysztof Meisinger (gitara, Lenkija), mušamieji – Parycja Betley. Tądien skambėjo garsiausios Manuelio de Fallos, Francisco Tárregos, Andréso Segovios, Luigi Boccherini, Isaaco Albénizo ir kt. garsios ispanų dainos, neatsiejamos nuo klasikinės gitaros. Krzysztof Meisinger ne kartą yra atlikęs atskirus šios programos kūrinius su orkestrais visame pasaulyje ir visada publika lieka sužavėta. Taip buvo ir pas mus. Susižavėjusi publika dovanojo atlikėjams audringas ovacijas, kviesdama dar pasimatyti kituose festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ koncertuose.

Sekmadienio, liepos 28-osios popietė Jašiūnų dvare – su užburiančia Čiurlionio kvarteto ir fleitininkės Luisa Sello (Italija) muzika. Išradingas ir techniškai pažangus Čiurlionio kvartetas kartu su Italijos fleitininkė Luisa Sello, kuri pasižymi nuostabiu techniniu perteikimu, skambiu diapazonu ir žavesio gausa, pavergė publikos širdis. Nuostabi, visiems puikiai pažįstama muzika, palietusi jautriausias stygas, profesionalus kūrinių atlikimas, melodijų variacijos klausytojams paliko didžiulį įspūdį.

Programoje skambėjo: J. Haydn – Styginis kvartetas op. 33, nr. 2, “Pokštas” W. A. Mozart – Fleitinis kvartetas D-dur, KV 285 A. E. Ginastera – “Impresiones de la Puna” L. Boccherini – Kvintetas op. 17, nr. 5 V. Sivilotti – “L’incantesimo della luna nuova” N. Rota – siuita iš temų filmui “Amarcord”

Kvartetas vertinamas vietinių klasikinės muzikos gerbėjų, užsienyje pristatomas kaip lyderiaujantis gitarų ansamblis Baltijos šalyse, o jų koncertų sąraše – daugiau kaip 25 pasaulio šalys bei prestižinės koncertų salės.

Per dvidešimt metų muzikinės kelionės sukauptas originalus repertuaras atsispindėjo ir sekmadienio koncerto programoje. Kvarteto narių jautrus, spalvingas, subtilus ir nepretenzingas muzikavimas leido klausytojams nevaržomai mėgautis atliekamos muzikos grožiu.

Rugpjūčio 11 d. festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ baigiamajame koncerte nepakartojamą programą „Karmen” atliko vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų mūsų šalies muzikantų kolektyvų Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov), dirigentas Modestas Barkauskas ir mušamųjų ansamblis Giunter Percussion (vadovas Pavel Giunter).

Programojo skambėjo Isaac Albeniz – ištraukos iš „Ispaniškosios siuitos“ Nr. 1, „Asturijos“ ir „Sevilija“, J.Turina "La Oración del Torero" , J. Malats "Ispaniska serenada", A.Piazzolla "Libertango", Bizet/Ščedrin siuita “Carmen”.

Tai buvo įspūdingas festivalio finalinis akordas, pripildantis aistros ir polėkio. Daugiau nei 800 gerbėjų klausėsi koncertinės programos atlikimo. Muzika mus visus užbūrė ir pakerėjo, palietė širdis ir jausmus. Susižavėjusi publika dovanojo atlikėjams audringas ovacijas, kviesdama dar pasimatyti X-ame festivalyje „Muzika Jašiūnų dvare“.