PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 22 d. 16:10

Ispanijos premjeras duos parodymus kyšininkavimo byloje prieš žmoną

Pasaulis

Teismas / Unsplash nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


310725

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas liepos 30 d. duos parodymus pradiniame korupcijos tyrime dėl jo žmonos Begonos Gomez verslo ryšių, pirmadienį paskelbė Madrido teismas.

Dėl kaltinimų žmonai premjeras prieš tris mėnesius svarstė galimybę atsistatydinti. Tyrimas dėl įtariamos korupcijos ir prekybos poveikiu įsiutino P. Sanchezą, vadinusį šiuos kaltinimus pastangomis pakenkti jam ir jo kairiųjų vyriausybei.

Teisėjas Juanas Carlosas Peinado išklausys P. Sanchezą kaip „liudytoją“ jo oficialioje rezidencijoje liepos 30 d. 11 val., sakoma teismo pranešime. Teismas nurodė, kad jis bus apklaustas dėl žmonos įtariamos prekybos poveikiu.

„P. Sanchezas nepateikė jokių paaiškinimų parlamentui ar žiniasklaidai – jis tai turės padaryti stojęs prieš teisėją“, – sakė pagrindinės opozicinės Liaudies partijos atstovas Borja Semperas ir pridūrė, kad „niekas nėra aukščiau įstatymų, nei premjeras, nei jo aplinka, tai turėtų suprasti visi politikai“.

Penktadienį atvykusi pas teisėją į apklausą B. Gomez pasinaudojo savo teise tylėti.

Tyrimas buvo pradėtas balandžio 16 d., gavus su kraštutiniais dešiniaisiais siejamos nevyriausybinės organizacijos „Manos Limpias“ („Švarios rankos“) skundą dėl korupcijos privačiame sektoriuje ir prekybos poveikiu, nors organizacija pripažino, kad jos teiginiai buvo grindžiami žiniasklaidos pranešimais. Antrąjį skundą dėl prekybos poveikiu padavė katalikiška su dešiniaisiais susijusi grupė „Hazte Oir“.

P. Sanchezas ne kartą tvirtino, kad jo žmona nepadarė nieko blogo. B. Gomez, daug metų dirbusi lėšų rinkimo srityje, ypač fondams ir nevyriausybinėms organizacijoms, tariamai pasinaudojo savo vyro padėtimi kaip svertu savo verslo ryšiuose.

Policijos tyrėjai, anksčiau šį mėnesį pateikę teismui naują ataskaitą, nurodė neradę jokių B. Gomez pažeidimų. Balandžio pabaigoje prokuratūra taip pat paragino nutraukti bylą dėl įrodymų stokos. Tačiau J. C. Peinado atsisakė, tvirtindamas, kad yra „pakankamai“ įrodymų ją tęsti.

Balandį pasklidus žiniai apie tyrimą, P. Sanchezas šokiravo Ispaniją, pareiškęs, kad dėl dešiniųjų vykdomos politinio priekabiavimo kampanijos svarsto atsistatydint, bet galiausiai nusprendė to nedaryti.