PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 30 d. 15:41

Ispanijos konkurencijos prievaizdas „Booking.com“ skyrė 413 mln. eurų baudą

Pasaulis

Booking.com stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


312016

Ispanijos konkurencijos prievaizdas CNMC antradienį paskelbė, kad apgyvendinimo įstaigų užsakymo internetu platformai „Booking.com“ skyrė rekordinę 413 mln. eurų baudą už „piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi“ per pastaruosius penkerius metus.

„Tokia praktika paveikė Ispanijoje esančius viešbučius ir kitas internetines kelionių agentūras, kurios konkuruoja su šia platforma. Jos sąlygos sukuria nelygiavertę pusiausvyrą komerciniuose santykiuose su Ispanijoje esančiais viešbučiais“, – teigiama CNMC pareiškime.

„Geriau pozicionuojant viešbučius, kurie turi daugiau užsakymų „Booking.com“, kitoms internetinėms agentūroms buvo užkirstas kelias patekti į rinką arba plėstis“, – pridūrė ji.

Tai didžiausia kada nors CNMC paskirta bauda, naujienų agentūrai AFP sakė institucijos atstovė spaudai.

CNMC teigė, kad „Booking.com“ rinkos dalis Ispanijoje, antroje pagal lankomumą šalyje pasaulyje po Prancūzijos, tiriamuoju laikotarpiu sudarė 70–90 procentų.

„Booking.com“ pareiškė, kad griežtai nesutinka su CNMC išvadomis.

Platforma teigė, kad apskųs „beprecedentį institucijos sprendimą“, ir pridūrė, kad jame neatsižvelgta į programas, kurias ji siūlo savo „apgyvendinimo partneriams“, kad padėtų jiems skatinti verslą.

Ši platforma, kurios patronuojančiosios bendrovės „Booking Holdings“ būstinė yra Jungtinėse Valstijose, užima dominuojančią rinkos dalį Europoje – daugiau kaip 60 procentų.

Gegužę Europos Sąjunga įtraukė ją į stambių skaitmeninių bendrovių, kurioms taikomos griežtesnės konkurencijos taisyklės, sąrašą ir suteikė pusmetį pasirengti, kad atitiktų Skaitmeninių rinkų įstatymą (SRA).

Vengrijos konkurencijos priežiūros institucija pastaraisiais metais dukart skyrė baudą „Booking.com“ už tai, kad ji nenutraukė nesąžininga laikomos verslo praktikos, įskaitant psichologinį spaudimą klientams.