PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 2 d. 19:29

Ispanijoje slapstęsis šiaulietis nuteistas prekybos žmonėmis byloje, kalės 9 metus

Šiauliai

Teismas / Unsplash

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


312567

Šiaulių apygardos teismas už prekybą žmonėmis 57 metų šiauliečiui Dariui Domžai skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Vyras nuteistas už tai, kad socialiai pažeidžiamus žmones užverbavo narkotikų kontrabandai.

Bausmė yra subendrinta su 2018 m. Panevėžio apygardos teismo paskirta laisvės atėmimo bausme už kitą padarytą nusikaltimą, penktadienį pranešė teismas.

Šiaulietis nusikaltimą padarė su dar 2019 metais nuteistais bendrininkais, bet jam pavyko slapstytis užsienyje beveik 5 metus. Nusikaltimas padarytas bendrininkų grupe 2014–2015 metais.

D. Domža 4 metus ir 8 mėnesius slapstėsi užsienyje, kol šių metų balandžio pradžioje buvo susektas ir sulaikytas Ispanijoje. Iš nuteistojo Vidaus reikalų ministerijai priteisti 2 tūkst. 960 eurų už ekstradicijos išlaidas.

Teisme D. Domža savo kaltę pripažino, papasakojo apie įvykio aplinkybes. Šią bylą teismas išnagrinėjo sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka, prisipažinimą teismas pripažino atsakomybę lengvinančia aplinkybe ir už šioje byloje padarytas nusikalstamas veikas – prekybą žmonėmis – paskyrė jam vienu trečdaliu sumažintą 3 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Dabar jau nuteistasis D. Domža 2014 metų lapkričio mėnesį, tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, veikdamas bendrininkų grupe kartu su V. J. ir A. B., kurie buvo nuteisti anksčiau, susitarė vykdyti sunkų nusikaltimą – užverbuoti asmenį daryti nusikalstamą veiką – neteisėtai įgyti, laikyti ir gabenti narkotines ar psichotropines medžiagas.

Bylos duomenimis, 2014 m. lapkričio 14 d. D. Domža, veikdamas kartu su minėtais bendrininkais, pasinaudodamas nukentėjusiosios I. S. pažeidžiamumu – jos bloga materialine ir socialine padėtimi, pažadėdamas piniginį atlygį, užverbavo ją neteisėtai įgyti, laikyti ir gabenti narkotines ar psichotropines medžiagas.

2014 m. gruodžio 3 d. A. B., veikdama pagal išankstinį susitarimą su V. J. ir D. Domža, užverbuotąją I. S. nuvežė į Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus Kupiškio grupę, kur I. S. buvo užsakytas Lietuvos Respublikos piliečio pasas, kuris I. S. buvo įteiktas 2014 m. gruodžio 10 d.

Tų pačių 2014 metų gruodį, D. Domža, veikdamas kartu su V. J. ir A. B., pasinaudodamas dar vieno nukentėjusiojo S. P. pažeidžiamumu – bloga jo materialine ir socialine padėtimi, pažadėdamas piniginį atlygį, užverbavo jį daryti nusikalstamą veiką – neteisėtai įgyti, laikyti ir gabenti narkotines ar psichotropines medžiagas kontrabanda per Lietuvos sieną į Sankt Peterburgą.

Gruodžio 20 d. užverbuotam S. P. buvo užsakyta ir pagaminta Rusijos Federacijos viza, nupirktas lėktuvo bilietas iš Rygos į Sankt Peterburgą. Netrukus S. P. buvo aprūpintas nenustatytu kiekiu narkotinių priemonių ir tų pačių metų gruodžio 23 dieną atvežtas į Rygos oro uostą skristi į Sankt Peterburgą.

Už ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą pinigų sumą Sankt Peterburge S. P. su atgabentais narkotikais buvo perleistas kitam asmeniui.

Šioje prekybos žmonėmis, neteisėto disponavimo narkotinėmis, sprogstamosiomis medžiagomis, 2019 m. Šiaulių apygardos teismas pripažino kaltais ir nuteisė ne tik jau minėtus V. J. ir A. B., bet ir šiaulietį Ž. Ch., o dar vienam asmeniui, A. S., 2015 metų kovo 24 d. Prancūzijoje buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis už kokaino laikymą ir jo kontrabandą.

Per trumpą laiką kaltinamieji narkotikų kontrabandai užverbavo dar keturis sunkiai besiverčiančius asmenis – du vyrus ir dvi moteris.

Užverbuoti tautiečiai buvo aprūpinti drabužiais, lėktuvo bilietais skristi į įvairias šalis, o I. S. – dar ir nauju Lietuvos Respublikos piliečio pasu. Užverbuoti asmenys kurį laiką, kol jiems buvo ruošiamos konkrečios užduotys, buvo laikomi Šiaulių mieste įvairiose vietose – viešbutyje, kaltinamųjų giminių namuose.

Penktadienį paskelbtas nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.