PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 12 d. 10:15

Išminuotojų rekordas: kariuomenės inžinieriai neutralizuoja 3 000 Akmenės rajone rastų Pirmojo pasaulinio karo sviedinių

Akmenė

Kariuomenės inžinieriai neutralizuoja 3 000 Akmenės rajone rastų Pirmojo pasaulinio karo sviedinių. Lietuvos kariuomenės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


323427

Spalio 10 d. netoli Papilės (Akmenės r.) miestelio Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai, atlikdami planinius standartinių sprogmenų neutralizavimo darbus aptiko ir per dvi dienas iškasė apie 3000 I-ojo pasaulinio karo laikų artilerijos sviedinių ir minosvaidžių minų. Spalio 12 d. operacija vis dar atliekama, kariai ruošia ir gabena sprogmenis naikinimui.

Toks arsenalas, pasak Sprogmenų neutralizavimo kuopos karių, greičiausiai yra didžiausias surastas sprogmenų kiekis atkurtos nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Sviediniai minimoje vietoje aptikti atliekant planinius sprogmenų paieškos darbus – galimi požeminiai senos amunicijos telkiniai nustatomi remiantis istoriniais duomenimis, taip pat pagal didelius iškvietimų skaičius į tam tikras vietoves ir kitą informaciją. Pasak karo inžinierių, operaciją apsunkina ir ypač prasta sprogdiklių būklė, ko pasekoje su sviediniais reikia elgtis ypatingai atsargiai.

Sprogmenų neutralizavimas yra vienas pagrindinių iššūkių, kasmet tenkančių Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariams. Inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo specialistai visuomenei primena ir prašo, radus sprogmenį ar į jį panašų daiktą, elgtis itin atsakingai: sprogmens neliesti, nemėginti sprogmens nukenksminti patiems ir neleisti to daryti kitiems, pažymėti radinio vietą ir pranešti apie radinį šalia esantiems žmonėms, pranešti policijai arba paskambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 ir pasitraukti nuo radinio į saugią vietą, atvykusiems pareigūnams suteikti žinomą informaciją.