REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Birželio 4 d. 08:45

Išleista nauja Šiaulių sporto istorijos knyga

Šiauliai

Indrės Bubelytės nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Etaplius.LT


303413

Kraštotyrininkas, teisininkas ir knygų autorius Jonas Nekrašius vėl nustebino nauju savo kūriniu. Ką tik iš spaustuvės atkeliavo knyga, kurioje aprašoma Šiaulių miesto sporto istorija, sukaupta gausybė sporto raidos archyvų ir nuotraukų. Pirmąjį knygos „Fizinis lavinimas ir sportas Šiauliuose (iki XX a. vidurio)“ egzempliorių autorius įteikė Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui.

Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjui Gintarui Jasiūnui rašytojas Jonas Nekrašius pristatė naujausią savo darbą, skirtą olimpinio judėjimo Lietuvoje šimtmečio jubiliejui.

Knygos autorius minėjo, kad buvo labai įdomu rašyti knygą, jį patį šis darbas taip įtraukė, kad jis nestokojo laiko ir jėgų archyvinės informacijos ir nuotraukų paieškai. J. Nekrašius reiškė padėką visiems prisidėjusiems prie šios prasmingos knygos atsiradimo. Autorius sakė, kad knyga skiriama 100-osioms sukakties metinėms, kai Šiauliuose susikūrė pirmoji lietuviška sporto organizacija.

Šiaulių miesto fizinio lavinimo ir sporto istorija yra turtinga ir gausi faktų, rekordų, puikių rezultatų. Skaičiuojama, kad fizinis lavinimas Šiauliuose prasidėjo prieš 140 metų Berniukų gimnazijoje, kuri įkurta 1851 metais. Čia 1883 metais buvo pradėtos gimnastikos pamokos. 1898 m. Šiauliuose įkurtoje Mergaičių gimnazijoje ypač didelis dėmesys fiziniam lavinimui buvo skirtas Pirmosios Lietuvos Respublikos metais.

Su Šiauliais susijęs Lietuvos filosofas, pedagogas Stasys Šalkauskis (1886–1941), buvo vienas teorinių Lietuvos fizinio auklėjimo sistemos pagrindų kūrėjų. Jis rašė, kad „fizinio lavinimo teorija yra atskira pedagogikos mokslo dalis <…> ir kad „fizinio lavinimo teorija gali būti pavadinta mokslu“. Jis pagrindiniu fizinio lavinimo tikslu laikė „fizinės prigimties rengimą gyvenimo tikslams ugdomojo veikimo priemonėmis“ ir išskyrė tris pagrindines fizinio lavinimo vertybes: sveikatą, stiprumą (pajėgumą), vidinį ir išorinį žmogaus grožį. Parašė knygą „Fizinis lavinimas ir jo tikslai“.

Knygoje galima rasti ir geriausiųjų sportininkų šimtuką (iki XX a. vidurio). Autorius prieduose yra parengęs net šimtą klausimų apie svarbiausius ir įdomiausius knygoje minimus Šiaulių sporto faktus, kuriuos galėtų naudoti viktorinų ar proto mūšių organizatoriai.

Knygos sukūrimą ir leidimą finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Trumpas knygos pristatymas planuojamas per Šiaulių miesto tarybos posėdį jau šį ketvirtadienį, birželio 6 dieną.

Indrės Bubelytės informacija



REDAKCIJA REKOMENDUOJA