PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 1 d. 09:03

Įsigaliojus įstatymo pataisai bus viešinamos įmonės, kurių duomenys nutekėjo

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


307254

Liepos 1 dieną įsigalioja asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pataisa, pagal kurią bus viešinamos įmonės, iš kurių nutekėjo duomenys. Ekspertai prognozuoja, kad dėl to padaugės ieškinių teismams.

Teisinės kontoros „Ellex Valiūnas“ ekspertas Ignas Sidaras sako, kad Duomenų apsaugos inspekcija nuo šiol, atsižvelgdama į komercinės informacijos ir asmens duomenų apsaugą, turės nurodyti konkretaus pažeidėjo pavadinimą.

„Jeigu Duomenų apsaugos inspekcija nustato, kad buvo pažeisti bendro duomenų apsaugos reglamento reikalavimai, jie nurodo tiek viešinant pažeidimo tyrimo duomenis apibendrintus, tiek pažeidėjo rekvizitus“, – LRT radijui pirmadienį sakė I. Sidaras.

Anot jo, iki šiol, įvykus incidentui, duomenis renkančios įmonės prašydavo, kad jų pavadinimai nebūtų paviešinti.

Valstybinės duomenų inspekcijos vadovė Dijana Šinkūnienė patvirtino, kad nuo šiol inspekcija viešins įmonių, iš kurių nutekėjo klientų duomenys, pavadinimus.

„Inspekcija turės skelbti savo priimtus sprendimus, atlikus tyrimą savo iniciatyva ar pagal skundą. Tik tuose spendimuose negalės būti tokios informacijos kaip asmens duomenys, komercinės paslaptys“, – radijui sakė D. Šinkūnienė.

Jos teigimu, jei pažeidimas nebus nustatytas, įmonių duomenys nebus viešinami.

I. Sidaras taip pat nurodė, kad dabar pateikti skundus dėl nutekėjusių duomenų, be konkretaus žmogaus įgaliojimų galės ne pelno siekiančios įstaigos, organizacijos, asociacijos. Jos galės ginti klientus, nepriklausomai nuo to, kiek jų kreipsis.

Vartotojų aljanso viceprezidentas Rytis Jokubauskas teigė, kad kolektyvinių ieškinių turėtų daugėti.

„Grupės ieškinys (prieš „CityBee“ – BNS) buvo sudėtingas kelias, nes reikėjo eiti ten, kur niekas nebuvo ėjęs anksčiau. Tačiau formuojasi pozityvi praktika, kada reikės verslui įvertinti ir vartotojų interesus“, – nurodė jis.

Lietuvos apeliacinis teismas birželį nusprendė, kad automobilių dalijimosi platforma „CityBee“ turės atlyginti 103 tūkst. eurų neturtinę žalą beveik 350 įmonės klientų.

Vartotojų aljansas kolektyvinį ieškinį prieš „CityBee“ inicijavo pernai gegužę, po to, kai 2021 metais buvo nutekinti apie 110 tūkst. klientų duomenys.

Bendrovės advokatai tuomet nurodė, kad siūlys sprendimą skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).