PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 22 d. 18:15

Iš Ukrainos generalinio prokuroro pareigų atsistatydina A. Kostinas (PAPILDYTA)

Pasaulis

Andrijus Kostinas / Scanpix

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


325307

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas paskelbė atsistatydinantis, šalies saugumo tarnyboms atlikus tyrimą ir atskleidus didelio masto korupcinę schemą, pagal kurią vyriausybės pareigūnams, panašu, buvo suteikiamos išimtys dėl šaukimo į kariuomenę.

Mobilizacija Ukrainoje yra karštų ginčų ir prieštaringų vertinimų objektas, kuris poliarizavo visuomenę po to, kai anksčiau šiais metais buvo surengta plataus masto kariuomenės verbavimo kampanija, skirta sustiprinti Ukrainos pajėgas, kovojančias su Rusijos invazija.

„Ukrainos prokuratūros sistemoje nustatyta daug gėdingų piktnaudžiavimo faktų“, – sakoma A. Kostino pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

„Manau, kad teisinga paskelbti apie savo atsistatydinimą iš generalinio prokuroro pareigų“, – pridūrė jis.

Jo pareiškimas pasirodė netrukus po to, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė surengęs susitikimą su aukštais Ukrainos pareigūnais dėl plačiai paplitusio piktnaudžiavimo išduodant neįgalumo pažymėjimus pareigūnams „įvairiose valstybinėse institucijose“, kurie leidžia jiems išvengti karinės tarnybos.

Po susitikimo paskelbtame pareiškime V. Zelenskis teigė, kad A. Kostinas turėtų prisiimti „politinę atsakomybę“ už padėtį savo įstaigoje.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) anksčiau paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad 64-iems Medicinos ir Socialinės ekspertizės komisijų pareigūnams buvo pranešta, jog jų atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl neteisėto neįgalumo pažymėjimų išdavimo.

„Dar devyni asmenys jau nuteisti“, – sakoma SBU pranešime ir priduriama, kad 4 106 neįgalumo pažymėjimai „buvo panaikinti“.