PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 27 d. 10:58

Iš rinkimų kovos pašalintas D. Arlauskas teigia svarstęs kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą

Lietuva

Danukas Arlauskas. Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


320850

Penktadienį Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) atmetus „Taikos koalicijos“ atstovo Danuko Arlausko skundą dėl esą nepagrįsto pašalinimo iš Seimo rinkimų kovos, buvęs kandidatas į parlamentą sako svarstęs kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT). Visgi, anot jo, nuslūgus emocijoms, dėl idėjos savo teises ginti Strasbūre kyla abejonių.

„Esu apmąstymuose. Svarsčiau skųstis į Strasbūro teismą, bet, galvoju, kokia prasmė viso šito. Jeigu laimėjęs Strasbūrą kažką pakeisčiau teisinėje, politinėje sistemoje, tada būtų prasmė. Dar neneigiu tokios galimybės, bet tai buvo emocija“, – Eltai tikino D. Arlauskas.

„Kiekvienas žmogus nuomonę gali keisti. Emocijos kažkiek sušvelnėjo ir racionalus protas pradėjo veikti. (...) Pasaulis neapsivertė. Per daug nesureikšminu viso šito“, – sakė jis.

Penktadienį LVAT paskelbė, kad D. Arlauskas pagrįstai buvo pašalintas iš kandidatų sąrašų spalį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą, nes jis neišviešino fakto apie savo bendradarbiavimą su sovietų specialiosiomis tarnybomis.

Kaip skelbta anksčiau, tarnybos Z, nuo 1989-ųjų vykdžiusios ideologinę kontržvalgybą, vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu dirbęs buvęs KGB karininkas D. Arlauskas VRK anketoje nebuvo nurodęs, jog iki pat Nepriklausomybės atkūrimo dirbo kadriniu KGB darbuotoju.

Pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.

69 metų D. Arlauskas šiuo metu yra Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, jis buvo Valstybės saugumo departamento (VSD) pirmojo vadovo Mečio Laurinkaus pavaduotoju, yra vadovavęs žiniasklaidos priemonėms – Žinių radijui ir dienraščiui „Lietuvos žinios“, yra dirbęs premjero Gedimino Kirkilo visuomeniniu konsultantu.

Viktoro Uspaskicho vedamos „Taikos koalicijos“ sąraše D. Arlauskas buvo įrašytas antruoju numeriu.

Rinkimai į Seimą vyks spalio 13 dieną.