PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 20 d. 20:09

Iš rajono „pabėgęs“ Žaliūkių kaimas tapo miestu

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


305874

Įsigaliojus Vyriausybės nutarimui, Šiaulių miesto savivaldybės administracinėse ribose buvęs Žaliūkių kaimas – panaikintas. Šio Šiaulių rajono kaimo gyventojų pageidavimas buvo išpildytas, jie tapo miestiečiais. Tiesa, dar teks pakeisti kai kurių gatvių pavadinimus.

2023 metais įsigaliojo Lietuvos Respublikos Seimas įstatymas, pagal kurį pakeistos Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybių teritorijų ribos ir Žaliūkių kaimas priskirtas Šiaulių miesto savivaldybei.

Nuo to laiko Šiaulių miesto savivaldybė savo teritorijoje turėjo kaimą. Situacija, kuomet miestas turi savo kaimą yra pakankamai unikali – tik Vilniaus miesto savivaldybė turi kaimus savo teritorijoje (Grigiškių seniūnijoje).

Įvykdžius Šiaulių miesto savivaldybės ribų pakeitimo darbus, Šiaulių miesto savivaldybės administracija iškėlė uždavinį išspręsti Žaliūkių kaimo aptarnavimo ir valdymo problemas, pvz. kitaip nei kaimo vietovės, miestai naudojasi geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo infrastuktūra, o ne melioracijos griovių sistema. Vienas iš sprendinių buvo oficialiai pakoreguoti Šiaulių miesto teritorijos ribą ją praplečiant ir į Šiaulių miesto teritoriją įtraukiant Žaliūkių kaimo teritoriją.

Praėjusią savaitę, birželio 12 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą „Dėl Šiaulių miesto savivaldybės Žaliūkių kaimo panaikinimo ir Šiaulių miesto teritorijos ribų pakeitimo“. Pagal šį nutarimą panaikintas Šiaulių miesto savivaldybės Žaliūkių kaimas, o kaimo teritorija (139,02 hektaro) priskirta Šiaulių miesto teritorijai. Nuo šiol Šiaulių miesto teritorijos ribos sutampa su Šiaulių miesto savivaldybės administracinėmis ribomis.

Buvusiame Žaliūkių kaime yra trys gatvės, kurių pavadinimai dubliuojasi su Šiaulių miesto gatvių pavadinimais – Geležinkelio, Malūno ir Ilgoji. Todėl Šiaulių miesto savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje svarstys klausimą dėl šių gatvių pavadinimų pakeitimo. Atsižvelgiant į Šiaulių miesto savivaldybės gatvių bei visuomeninių objektų pavadinimų parinkimo komisijos siūlymą, ketinama Geležinkelio gatvės pavadinimą pakeisti į Traukinių, Malūno – į Žiedynų, o Ilgajai gatvei ketinama suteikti Upės pavadinimą.