PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 18:23

IS prisiėmė atsakomybę už mirtininko išpuolį Afganistane

Pasaulis

Šaudmenys. Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


316826

Islamistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) antradienį prisiėmė atsakomybę už Afganistano sostinėje pirmadienį įvykdytą mirtininko išpuolį, per kurį žuvo šeši žmonės, ir nurodė, kad ataka buvo nukreipta prieš Talibano vyriausybės prokuratūrą.

Pirmadienio popietę Kabulo pietiniame pakraštyje įvykusio sprogimo metu, pasak miesto policijos, žuvo mažiausiai šeši žmonės ir dar 13 buvo sužeisti.

IS grupuotės žiniasklaidos sparnas „Amaq“ platformoje „Telegram“ paskelbtame pareiškime teigė, kad „mirtininkas sprogdintojas palaukė, kol prokuratūros darbuotojai išeis iš darbo“, ir tada susisprogdino minioje.

Jis nurodė, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius yra daugiau kaip 45, ir teigė, kad šis išpuolis buvo įvykdytas „siekiant atkeršyti už Talibano kalėjimuose laikomus musulmonus“.

Nuo tada, kai prieš trejus metus po chaotiško JAV vadovaujamų pajėgų pasitraukimo iš Afganistano sugrįžo į valdžią, Talibanas paskelbė saugumą svarbiausiu savo prioritetu.

Pasak analitikų, nors dėl plataus masto saugumo operacijų sumažėjo kovotojų, prieštaraujančių jų valdymui, regioninis IS padalinys, žinomas kaip „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K), tebekelia grėsmę.

Grupuotė taikosi į Talibano ministerijas, užsienio ambasadas ir religines mažumas.

Ankstesnis mirtininko išpuolis Afganistane, už kurį atsakomybę prisiėmė IS-K, buvo įvykdytas kovą pietiniame Kandaharo mieste – istorinėje Talibano tvirtovėje.

Talibano valdžios institucijos teigė, kad per šį išpuolį žuvo tik trys žmonės, o ligoninės šaltinis nurodė, kad žuvo 20 žmonių. Tokie neatitikimai Afganistane nėra neįprasti.

Talibano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas naujienų agentūrai AFP praėjusį mėnesį sakė, kad IS „čia egzistavo ir anksčiau, bet mes juos labai stipriai nuslopinome“.

„Čia neegzistuoja jokių tokių grupuočių, kurios galėtų kam nors kelti grėsmę“, – pareiškė jis.