PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 2 d. 10:39

Iš Prienų, Ignalinos ir Tauragės rajonų savivaldybių tarybų narių prokuratūra prašo priteisti daugiau nei 40 tūkst. eurų

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


312469

Naujausiuose prokuratūros teismui pateiktuose civiliniuose ieškiniuose iš trijų Prienų, Ignalinos ir Tauragės rajonų savivaldybių tarybų narių prašoma priteisti nepagrįstai jiems išmokėtas išmokas už daugiau nei 40 tūkst. eurų.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras civilinio proceso tvarka kreipėsi ieškiniu dėl nepagrįsto praturtėjimo į Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmus, prašydamas iš praėjusios kadencijos Prienų rajono savivaldybės nario Egidijaus Visocko priteisti 16 050 eurų minėtos savivaldybės naudai.

Kaip skelbia prokuratūra, 2019-2023 m. kadencijos laikotarpiu tarybos nariui E. Visockui iš savivaldybės biudžeto buvo išmokėti 16 082 eurai su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms apmokėti. Ši suma politikui buvo kompensuota už išlaidas kurui – pagal pateiktus dokumentus E. Visockas per 4 kadencijos metus neva įsigijo 12 412 litrus degalų.

Tyrimą atlikęs prokuroras nustatė, kad dauguma išlaidų degalams E. Visockui kompensuota nepagrįstai, išmokoms pagrįsti pateikti kuro kvitai nepatvirtina, kad degalų įsigijimo išlaidos susijusios su tarybos nario veikla. Politikas pateikė kuro kvitus už tą pačią dieną kelis kartus įsigytus degalus, ne kartą pateikė čekius, pagal kuriuos įsigyta trijų rūšių degalų – dyzelino, benzino bei dujų. Nustatyta, kad E. Visockas atsiskaitymams naudojo grynuosius pinigus bei 21 skirtingą mokėjimo kortelę.

Įvertinus E. Visocko valdomų automobilių kuro sąnaudas ir techninių apžiūrų metu fiksuotas ridas, nustatyta, kad politikui už panaudotus degalus veiklai, nesusijusiai su tarybos nario veikla, nepagrįstai kompensuota daugiau nei 16 tūkst. eurų.

Panevėžio apygardos prokuratūra siekia, kad praėjusios kadencijos Ignalinos rajono savivaldybės tarybos narė Aušra Čeponienė į šios savivaldybės biudžetą grąžintų 6 246 eurus.

Didžioji dalis sumos, kurią prokuratūra prašo teismo priteisti iš A. Čeponienės, jai iš savivaldybės biudžeto sumokėta kaip kompensacija už degalus. Atlikus tyrimą ir patikrinus dviejų politikės šeimos automobilių ridą, buvo nustatyta, kad praėjusios kadencijos laikotarpiu jais kasdien vidutiniškai buvo nuvažiuojama po 130 kilometrų.

„Kadangi A. Čeponienė gyvena arčiau nei kilometras nuo savivaldybės, o ir iki labiausiai nutolusių rajono vietų nuo Ignalinos yra mažiau nei 50 km, darytina išvada, kad tiek kasdien nuvažiuoti nebuvo realu“, – teigia prokuratūra.

Kadangi A. Čeponienė tyrimo metu savanoriškai grąžino 1 496 eurus už karantino metu įsigytus degalus ir 210 eurus, išleistus degalams, už kuriuos atsiskaityta nepatvirtintos tapatybės kortelėmis, šiai sumai – 1710 eurų, prokuratūra reikalavimo nereiškia ir teismui pateiktu ieškiniu už nepagrįstai kompensuotus degalus iš A. Čeponienės siekia prisiteisti 5 987 eurus. Dar iš atsakovės siekiama priteisti savivaldybės naudai 259 eurus, kurie jai buvo nepagrįstai išmokėti už interneto planą, įrangos nuomą ir išmanųjį laikrodį.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės atlikto tyrimo duomenimis, Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariui Vaclovui Karbauskiui per 2019–2023 m. kadencijos laikotarpį buvo kompensuota 17 867 eurai išlaidų, patirtų už degalus.

Tyrimo metu aiškinantis šių išlaidų pagrįstumą, buvo nustatyta, kad buvęs tarybos narys degalus pirko neracionaliai dažnai, itin trumpo laiko skirtumu arba vienu metu kuras buvo pilamas skirtingose degalinėse.

Taip pat nustatyta, kad V. Karbauskis kurą pylė dideliais kiekiais, kai kuriais atvejais net daugiau nei telpa į jo automobilio baką. Remiantis šiais duomenimis, darytina išvada, kad buvęs tarybos narys savivaldybei teiktais čekiais kuro išlaidas prašė kompensuoti nepagrįstai, todėl visos jos turi būti grąžintos Tauragės rajono savivaldybės administracijai. Įvertinus visas aplinkybes, Klaipėdos apygardos prokuratūros ieškinyje nurodoma grąžintina į savivaldos biudžetą suma – 17 867 eurai.

2000–2004 m. V. Karbauskis ėjo Seimo nario pareigas.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 61 civilinį ieškinį bendrai 746 174 eurų sumai.

Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 860 185 eurų į savivaldybių biudžetus.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Vilniaus, Ukmergės, Alytaus, Jonavos, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Prienų, Tauragės, Šilutės, Kretingos, Mažeikių, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Akmenės, Ignalinos, Pasvalio, Zarasų rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių politikų.