PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 10 d. 11:49

R. Karbauskis tikisi LVŽS kovos antruose turuose

Lietuva

Ramūnas Karbauskis / ELTA nuotr.

Dominykas BiržietisŠaltinis: BNS


323109

Seimo rinkimuose Kaune ketvirtadienį iš anksto balsavęs opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis tikisi, kad daug „valstiečių“ kandidatų pateks į antrus turus vienmandatėse apygardose.

R. Karbauskis žurnalistams sakė nežinantis, kiek mandatų rinkėjai skirs jo vadovaujamai politinei jėgai, bet tvirtino, kad po pirmo rinkimų turo „niekas nebus aišku“.

„Nes akivaizdu, kad partijos, kurios turės daug antrų turų, turės daug šansų laimėti rinkimus. Mes tikimės daug antrų turų, dėl to, kad mūsų vienmandatininkai yra stipriausi šitoje rinkimų kampanijoje. Tai yra buvę, dabartiniai Seimo nariai, tarybų nariai. Ta prasme mes labai stipriai pasiruošę rinkimams“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Partijų populiarumą vertinančias apklausas jis vadino labai keistomis, nes jose neatsižvelgiama į tai, kokią įtaką rinkimams daro vienmandatės apygardos.

„Šitoje situacijoje manau, kad siurprizų bus nemažai, ir tikiuosi, kad LVŽS su savo šešėline vyriausybe, darbu buvusioje kadencijoje, dabartinėje kadencijoje kaip pagrindinė opozicinė partija esame užsitarnavę pasitikėjimą ir įrodę, kad galime daryti sprendimus, kurių Lietuvai reikia“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad sėkmės atveju „valstiečiai“ tikrai nesudarytų koalicijos su konservatoriais, Laisvės partija, „Nemuno aušra“, taip pat yra „labai daug abejonių“ dėl Liberalų sąjūdžio.

Kaip yra minėjęs anksčiau, R. Karbauskis mato bendrą LVŽS darbą su Lietuvos socialdemokratų partija.

„Rinkimų rezultatas lems, kas turės pirmumo teisę arba kas derybose turės daugiau argumentų. Nes vertybiškai mes nuo socialdemokratų skiriamės, vieninteliai iš nacionalinių partijų esame tradicinių vertybių gynėjai. Socialdemokratai daugiau liberalai yra, bet, manau, dėl daugelio dalykų galima susitarti“, – kalbėjo jis, viena iš jungčių įvardijęs mokesčių nekėlimo politiką.

R. Karbauskis dėstė tikintis socdemų pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės pozicija nedirbti su konservatoriais. Anot jo, dėl to koalicija, tikėtina, bus centro kairės, jeigu žmonės parodys pasitikėjimą partijoms, kurios dabar nėra valdančiosios.

Į viešoje erdvėje išsakomą kritiką, kad valdo „valstiečius“ iš užkulisių neprisiimdamas politinės atsakomybės, R. Karbauskis atsakė partijos lyderiui nebūtinai turint būti pirmoje pozicijoje, Seime ar Vyriausybėje, jog partija deramai atliktų savo pareigą.

„Jeigu aš iš užpakalinės sėdynės gerai valdau, o kai kurie žmonės priekinėje sėdynėje nesugeba valdyti, tikriausiai tas palyginimas nėra korektiškas“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Naujausių reitingų duomenimis, opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra penkta populiariausia politinė jėga po socialdemokratų, „Nemuno aušros“, konservatorių ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“.

Rugsėjį atliktos apklausos duomenimis, už „valstiečius“ balsuotų 6,3 proc. šalies gyventojų, liepą tokių buvo 8,9 procento.

LVŽS į Seimą eina su jungtiniu partiečių ir advokato Igno Vėgėlės komandos sąrašu. Jo vedlys – europarlamentaras Aurelijus Veryga, I. Vėgėlė įrašytas paskutiniu numeriu.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.